Boateng geniet met volle teugen van Oranje

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Als George Boateng over het Nederlands elftal praat, glinsteren zijn ogen van opwinding. De geboren Ghanees ziet zijn hernieuwde kennismaking met Oranje als een mooie manier zich in de kijker te spelen van bondscoach Marco van Basten.

“Voor mij is deze stage een kansje dat ik zelf mag invullen”, aldus de oud-Feyenoorder die inmiddels al een voetballeven achter de rug heeft in de Premier League. Na zijn periode bij Feyenoord vertrok hij naar Coventry City, daarna naar Aston Villa en inmiddels speelt hij bij Middlesbrough. Een basisplaats heeft hij in het premiership bijna altijd gehad. Bij Oranje werd slechts zelden aan hem gedacht.

2001

Twee interlands heeft de donkere middenvelder op zijn naam. Hij debuteerde al in 2001, in de uitwedstrijd tegen Denemarken die de geschiedenisboeken vooral haalde vanwege de ‘affaire Kira Eggers’, een stripteasedanseres die op visite ging bij de Nederlandse internationals. Daarna raakte hij uit beeld. Niet vanwege Eggers, maar vooral omdat bondscoach Louis van Gaal vertrok bij Oranje.

“Ik heb in het Nederlands elftal een heel rare carri�re”, zegt Boateng. “Ik debuteerde aardig onder Van Gaal en eigenlijk was iedereen wel tevreden volgens mij. De trainerswissel daarna was niet in mijn voordeel. Wat me echt pijn heeft gedaan is dat Dick Advocaat voor het EK koos voor Bosvelt die op dat moment met Manchester City voetbalde tegen degradatie. Ik vond dat ik toen een kans had moeten krijgen.”

Rechtspoot

Maar Boateng kijkt allerminst om in wrok. De 30-jarige rechtspoot straalt woensdag op de training een aanstekelijk soort enthousiasme uit. In een partijvorm (5 tegen 5) speelt hij de sterren van de hemel, scoort aan de lopende band en wint uiteindelijk samen met zijn team de minicompetitie. Met zijn teamgenoten loopt hij daarna onder luid gezang een polonaise.

Boateng: “De mensen in Nederland zien me helaas bijna nooit spelen. Ik ben blij dat ik het nu in eigen land kan laten zien. Ik vind het echt heerlijk en geniet er volop van. Het was ook mooi dat Van Basten bij mijn partij stond te kijken. Ik moet het in deze trainingen laten zien”.

Niets gegarandeerd

Ondanks zijn vreugdevolle rentree is het nog allerminst zeker of Boateng vrijdag in het vliegtuig stapt dat het Nederlands elftal in Praag aflevert. Daar wordt zaterdag tegen Tsjechi� gespeeld om een plaats op het WK van 2006 in Duitsland. “Er is me niets gegarandeerd. Van Basten heeft gezegd dat ik mijn stinkende best moet doen. Er moeten er nog een paar afvallen. We zullen wel zien of ik daar bijzit.”

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur