De Jong en Schaars mee naar WK

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Stijn Schaars en Nigel de Jong sluiten zich dinsdag bij de selectie van het Nederlands elftal aan. Bondscoach Marco van Basten heeft "uit voorzorg" het duo toegevoegd aan zijn spelersgroep, die nu 25 man telt.

Oranje vertrekt dinsdagmiddag vanuit Amsterdam per vliegtuig naar Duitsland voor het komende wereldkampioenschap. Schaars meldt zich in het spelershotel in de hoofdstad waar de Nederlandse ploeg zich verzamelt. De Jong reist vanuit Hamburg door naar Hinterzarten, waar Oranje intrekt neemt in het Parkhotel Adler.

Van Basten mag tot zaterdagmiddag 15.00 uur, precies een dag voor het begin van de eerste WK-wedstrijd tegen Servië en Montenegro in Leipzig, geblesseerde spelers in zijn selectie vervangen. Volgens een woordvoerder van Oranje is er vooralsnog geen reden aan te nemen dat er wijzigingen in de WK-groep van 23 man komen. "Maar als het dan toch moet, kun je de eventuele vervangers beter direct beschikbaar hebben dan dat je ze vrijdag of zo alsnog naar Duitsland moet laten komen", aldus de zegsman.

In de Nederlandse selectie van 23 man zijn vijf spelers niet fit. Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder en Phillip Cocu raakten geblesseerd zondag in de afsluitende oefeninterland in de Kuip tegen Australië (1-1), Rafael van der Vaart en Kew Jaliens zijn evenmin klachtenvrij.

Schaars behaalde zondag in Portugal met Jong Oranje de Europese titel. De middenvelder van AZ speelde een sterk toernooi. Hij keerde maandag met de Nederlandse ploeg terug op Schiphol.

Bondscoach Foppe de Haan liet bij aankomst weten dat wat hem betreft zijn aanvoerder zeker in aanmerking komt voor het grote Oranje indien collega Van Basten kandidaat-vervangers zoekt voor de middenlinie.

De Jong behoorde half mei tot de afvallers bij Oranje. De voormalige Ajacied kreeg geen uitnodiging van Van Basten voor de WK-selectie omdat toen nog niet helemaal duidelijk was wanneer hij helemaal hersteld zou zijn van een knieblessure. Voor De Jong kwam het negatieve nieuws uit Zeist destijds niet als een grote verrassing. Hij hield echter een klein beetje hoop op het WK.

"Mijn voordeel is dat ik op meerdere posities inzetbaar ben", zei hij ruim drie weken geleden.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur