Ecuador wint verrassend van Polen

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Ecuador heeft op de eerste dag van het WK voor een verrassing gezorgd. De ploeg van coach Luis Suarez speelde makkelijker dan tegenstander Polen en wist als collectief een 0-2 overwinning uit het vuur te slepen.

In Gelsenkirchen nam Polen tijdens de eerste momenten van de wedstrijd het initiatief in handen. Dit wordt echter niet omgezet in gevaarlijke momenten van de Poolse internationals. Onder andere Zurawski en Krzynowek deden een poging om het de Ecuadoriaanse keeper Mora lastig te maken, maar hij hoefde nog niet veel in actie te komen.

De Ecuadorianen namen uiteindelijk rond de twintigste minuut het heft in eigen handen en zorgden voor de 0-1 voorsprong. Door slecht verdedigend werk van Polen kon een bal, die werd doorgekopt door Delgado, makkelijk door Carlos Tenorio in het doel van keeper Boruc gewerkt worden.

Het moment zorgde voor een omslag in de wedstrijd. Ecuador ging steeds gevaarlijker en dwingender voetballen, en dat leidde tot grote kansen. Delgado kreeg de allergrootste kans, na een goede actie van Carlos Tenorio in de zestien meter van Polen. De ene spits legde de bal terug naar de andere, maar Delgado wist het net vanaf een meter of vijf niet te vinden.

Het taaie, hechte collectief wat Ecuador in de verdediging had staan, hield de ploeg makkelijk op de been. Alhoewel de combinaties van Polen nou niet om over naar huis te schrijven waren, deden verdedigers als Espinoza, die een zeer goede wedstrijd speelde, uitstekend hun werk.

Toch leek Polen terug te komen in de wedstrijd, toen Krzynowek vanaf de linkerkant door de verdediging van Ecuador brak. Helaas voor hem en de Poolse fans werd de goal die de middenvelder van Bayer Leverkusen uiteindelijk maakte afgekeurd; hij zou buitenspel hebben gestaan.

Een gelijkmaker leek, met nog twintig minuten te gaan, in de lucht te hangen. De Polen speelden dan wel erg matig, toch bleef de druk aanwezig. Ecuador leek een beetje uit elkaar te vallen door de condities die de spelers parten gingen spelen. Vooral toen Polen nog een extra aanvallende speler erin bracht in de persoon van Jelen werd de druk groot.Toch kreeg Mendez namens Ecuador nog een dot van een kans, maar Boruc hield Polen nog in de race.

Doordat Polen probeerde aan te vallen vielen er gaten in de defensie van de ploeg van Pawel Janas. Hierdoor kon Ecuador tien minuten voor tijd met een simpele uitbraak makkelijk richting het strafschopgebied oprukken in de persoon van invaller Kaviedes, die op randje buitenspel werd aangespeeld. De spits die mocht doorgaan van scheidsrechter Kamikawa was niet zelfzuchtig en legde de bal breed op Delgado, die makkelijk in kon tikken en voor de beslissing wist te zorgen.

Dat invallers Jelen en Brozek respectievelijk de kruising en de paal in de slotfase raakte was precies hoe het wedstrijdbeeld in elkaar stak: ongelukkig. De Polen streden voor elke meter, maar verloren door zwak en ongelukkig voetbal van het hechte collectief Ecuador.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur