EK 2012 in gevaar door kredietcrisis in Oekraine

Geplaatst op 14 februari 2009, 14:07 uur

In het voorjaar 2007 werd duidelijk dat het EK voetbal van 2012 georganiseerd zou gaan worden in Polen en Oekaine, maar nu het steeds dichterbij komt is maar de vraag of het Europees Kampioenschap van 2012 wel door kan gaan,.. althans in Oekraine.

Het is al langer bekend dat getwijfeld word of het EK voetbal 2012 in Oekraine wel door kan gaan. Maar nu de kredietcrisis in Europa de orde van de dag zijn wordt er gevreesd door de Europese voetbalbond UEFA. De UEFA-voorzitter Michel Platini spreekt er schande van en dreigt de organisatie van Oekraine uit handen nemen. Echte “Nederlandse” kenners hebben het vertrouwen ook verloren. “De kans dat het EK in Oekraine doorgaat is 5 procent”.

Stadion in Kiev

In Oekraine raakt het geld voor de renovatie van de stadions op, waardoor de bouw van de stadions stil ligt en niet op tijd af komt. Volgens vicepremier Ivan Vasjoenik moet in de winter 120 mensen aan het werk zijn en in de zomer 1500 om het EK nog te kunnen halen. Maar tot op heden zijn er maar 20 mensen te vinden tussen de hijskranen en graafmachines. Elk kwartier gaan ze in een container om hun op te warmen en sigaretten te roken. Niet alleen de stadions, maar ook de speelsteden zijn niet voorbereid op het EK 2012 dat komen gaat. Zo zijn de wegen, vliegvelden en hotels nog niet zoals de eisen voorschrijven.

Toen de UEFA twee jaar geleden het EK voetbal 2012 aan Polen en Oekraine toekende was het voor Oekraine ook niet alleen een sportieve reden, maar vaak krijgt de economie en toerisme tijdens het tournooi ook een boost.

Stadion in Kiev

De vraag is of Polen het EK voetbal 2012 dadelijk in hun eentje kunnen organiseren. In Polen ligt de bouw van de stadions wel op schema, alleen in het Nationale Stadion in Warschau heeft nog een kleine inhaalslag nodig. Het stadion waarin de openingsduel plaats vind, is door de staat van Polen gefinancierd, dat op zijn beurt weer ondersteuning krijgt vanuit Brussel.

Nog nooit eerder kwam het voor dat de UEFA of FIFA een land van een grote eindtoernooi ontnam. Wat wel is voorgekomen is een zelfstandige teruggave.

Bron: Dagblad de Pers

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur