EK-spelers aan bloedtesten

Geplaatst op 12 maart 2008, 12:04 uur

De UEFA gaat bij het komende EK voetballers testen op bloeddoping. Het is voor het eerst dat de bond naast urine ook bloed afneemt bij spelers. In totaal zal de Uefa driehonderd dopingtesten afnemen voor en tijdens het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland. Vertegenwoordigers van de zestien deelnemende landen ondertekenden woensdag een nieuw antidopingprogramma.

Bij alle 31 wedstrijden van het EK worden voetballers getest op doping. Uefa-voorzitter Michel Platini denkt dat er geen sprake is van georganiseerd dopinggebruik. “Sommige spelers gaan incidenteel in de fout, maar clubs werken niet structureel mee aan dopinggebruik. We kunnen het niet doodzwijgen. Dat er geen verhalen zijn, betekent niet dat er geen doping gebruikt wordt.”

Kort voor de start van het toernooi op 7 juni worden tien spelers van ieder land getest op doping. Een laboratorium in het Oostenrijkse Seibersdorf voert de controles uit onder toeziend oog van het internationale antidopingagentschap Wada. De Uefa krijgt de resultaten voor de start van het EK onder ogen. Door bloedcontroles is het mogelijk het gebruik van epo, groeihormonen en manipulaties met bloedtransfusies aan te tonen.

Overtreding van de dopingregels door

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop