Geen bier op straat in Amsterdam tijdens WK

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Amsterdamse horecaondernemers mogen tijdens het wereldkampioenschap voetbal in juni en juli geen videoschermen of biertaps in de open lucht plaatsen. Burgemeester Job Cohen heeft dat op advies van de hoofdstedelijke politie besloten. Verschillende ondernemers hadden verzocht om verruiming van hun mogelijkheden.

Televisieschermen aan de gevel of het plaatsen van een tv-toestel op een terras trekt echter groepen aan die op de openbare weg alcohol zullen nuttigen, zo vreest Cohen. “Dit heeft nadelige effecten op de openbare orde en de (verkeers)veiligheid rond de schermen.” Ook langere openingstijden worden niet getolereerd. Aangezien de voetbalwedstrijden in alle gevallen v��r sluitingstijd zijn afgelopen is daar geen reden toe, stelt Cohen.

De verschillende uitbaters reageren teleurgesteld. “In principe mag niks in Amsterdam, dus dan zal een buitentap ook wel niet mogen. Allemaal regeltjes. Als je de muziek aanzet, moeten de deuren dicht. Het versieren van de gevel, daar beginnen we al niet meer aan. Nee, het is niet meer leuk op het Rembrandtplein. Als je hier naar buiten kijkt, is het net een begraafplaats”, zegt Ruud Schiphorst van Hof van Holland op het Rembrandtplein. Jan Kruiter van de ondernemersvereniging Rembrandtplein zou dolgraag ‘een leuk feestje bouwen’ op het plein als Oranje het in dit WK ver schopt. “Maar daarvoor moet je een speciaal verzoek bij de burgemeester doen. Dan zegt hij ja of nee. En uit ervaring weten we: het antwoord is nee.”

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur