Het Nederlands Elftal niet in oranje tegen Portugal

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Het Nederlands elftal heeft tijdens dit WK nog niet eenmaal in het officiele tenue gespeeld. Ook morgen in de vierde WK-wedstrijd niet. Tegen Portugal zijn de tien veldspelers van Van Basten te bewonderen in een wit shirt, blauwe broek en witte sokken.
Vanwege de strenge Fifa-eisen, voetbalde Nederland nog geen enkele keer in de officiële kleding. Dat zijn het oranje shirt, een witte broek en blauwe sokken. In de drie groepswedstrijden waren de Nederlanders volledig in oranje gehuld. De kledingvoorschriften voor deze duels waren al ruim voor de start van het WK door de Fifa bepaald. De wereldvoetbalbond maakte een keuze uit de tenue-opties die de KNVB aanreikte.

Daarbij is onder meer van belang welk land volgens het officiële schema thuis speelt. „Maar de Fifa bekijkt ook of er voldoende contrast zit in de tenues van beide ploegen. Eén van de redenen hiervoor is dat in sommige landen nog veel naar zwart-wit televisies wordt gekeken“, zegt een woordvoerster van de KNVB.

De Fifa let dus op de kleinste details. „Het is een vrij complexe puzzel. De Argentijnen droegen woensdag bijvoorbeeld witte sokken. Dat hield in dat wij helemaal geen wit in ons tenue mochten hebben.“ Omdat Portugal morgen officieel thuis speelt, kan Oranje in Neurenberg wederom niet in de favoriete kleding aantreden. Ook als Nederland een ronde verder komt, blijft het officiële tenue vermoedelijk in de kast hangen. Oranje is dan namelijk weer de uit spelende ploeg.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur