Het wordt spannend voor Onder 17

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

De slotronde van groep 8 wordt bijzonder spannend voor het Nederlands team voor spelers onder 17 jaar. De ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg won zelf uitstekend met 1-0 van Noorwegen, maar na de latere zege van Kroatië op Estland (7-1) is alles nog open als het gaat om plaatsing voor de tweede kwalificatieronde. Maandag, als Nederland tegen de Kroaten speelt, valt de beslissing.

Er kunnen nog drie teams doorgaan naar de tweede kwalificatieronde. Gastland Estland is uitgeschakeld, maar Nederland, Noorwegen en Kroatië zijn volop in de race. Als Noorwegen van Estland wint – daar gaan de meesten wel vanuit – staat dat team op zes punten. Dat aantal heeft Onder 17 al. Kroatië heeft drie punten en moet winnen van zijn Nederlandse tegenstander om op zes te komen. De nummers een en twee gaan door, en verder de beste nummer drie van alle groepen gezamenlijk. Het onderlinge resultaat telt indien nodig mee.

Onder 17 was gewaarschuwd voor zijn Noorse leeftijdsgenoten. Of beter gezegd, dóór hun leeftijdsgenoten. In het eerste duel hadden de Scandinaviërs namelijk met 5-0 de Kroaten van de mat gespeeld. Stuivenberg, aanwezig bij dat duel, zag dat het team een geduchte opponent zou zijn voor zijn ploeg.

Stug en fysiek sterk

,,Een stugge en fysiek sterk team. Die uitslag vertelde natuurlijk wel iets over Kroatië, maar zeker ook over Noorwegen. De ploeg speelde een uitstekende wedstrijd, dus we wisten dat het niet gemakkelijk zou worden.’’

Toch pakte Nederland vanaf het eerste moment het initiatief. In het eerste half uur kwam de opponent er nauwelijks aan te pas. Onder 17 – dat woensdag al met 5-1 won van Estland – speelde gedisciplineerd, taakbewust, veroverde snel de bal en gaf vroeg druk op de tegenstander. De ploeg van Stuivenberg kreeg drie opgelegde kansen, maar slaagde er niet in de keeper van Noorwegen te kloppen – en kreeg zo geen loon naar werken.

De spelers van Stuivenberg pikten de draad in de tweede helft weer op, maar ontsnapten aan een – onverdiende – achterstand toen de Scandinaviërs een zeldzame kans kregen om de score te openen. Het was wel een levensgrote kans, maar doelman Jeroen Zoet (foto) – die de voorkeur had gekregen van de coach – pareerde de inzet bijzonder knap.

Cruciale redding

,,Cruciaal’’, vond Stuivenberg. ,,Het is heel simpel: met die uitstekende redding hield hij ons in de wedstrijd.’’ Het leek alsof zijn ploeg een prikkel kreeg, want vier minuten later zette Georginio Wijnaldum zijn team op de belangrijke 1-0. De Feyenoorder veroverde de bal en passeerde de doelman.

De Noren gingen meteen va banque spelen, drongen nog wel aan, maar Onder 17 boog niet voor de opponent. Kevin Cameron had zelfs de tweede treffer op zijn schoen, maar de speler van ADO Den Haag slaagde er niet in het duel op slot te gooien. ,,We zijn niettemin dik tevreden’’, zei Stuivenberg. ,,We hebben het onszelf nog erg moeilijk gemaakt, maar de overwinning was zeer verdiend.’’

Onder 17: Zoet; Cairo, Van der Meulen, Van Aanholt, Thomassen (46. Benthem); Blind, Wijnaldum (73. Rienstra), Fer; Antonia (53. Cameron), Zeefuik, Narsingh.

Het resterende programma in groep 8*:

maandag 30 oktober

13.00 uur Nederland – Kroatië, Kadriorg, Talinn

13.00 uur Estland – Noorwegen, A Le Coq Arena, Talinn

* Nederlandse tijd; in Estland is het een uur later.

 

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop