Jol: Engeland beter dan Oranje

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Voetbalpersoonlijkheid Martin Jol heeft donderdag de Engelse media ingepakt met enkele prikkelende uitspraken over Oranje. De veelgeprezen trainer van Tottenham Hotspur speelde handig in op het Britse sentiment. Vooral zijn opmerking dat Engeland in principe meer kwaliteit heeft dan Nederland viel uiteraard goed bij de Britse pers.

Vakman Jol bracht wel enige nuance aan. “Het topniveau van Engeland ligt hoger dan dat van Nederland”, betoogde de Hagenaar. “Maar Oranje heeft in het WK-kwalificatietoernooi beter gespeeld dan Engeland. Dat komt vooral omdat Nederland bijna altijd hetzelfde elftal opstelt. Als Engeland dat ook kan doen, is de ploeg zeker een kanshebber voor de wereldtitel.”

Kreunen
Jol: “In Nederland kreunen ze nog steeds dat ze twee keer gelijk hebben gespeeld tegen Macedoni�. Maar ik denk dat het Oranje niet slecht uitkomt. Als je echte topspelers wilt opleiden, zul je heel erg kritisch en eerlijk moeten zijn. Nederland speelde, evenals Engeland, niet in de sterkste WK-groep. De ware kracht van Oranje zal blijken in duels met landen als Argentini�, Brazili� en Engeland.”

Jol toonde zich opnieuw een grote fan van Arjen Robben, die hij eerder al de beste Nederlandse speler sinds Johan Cruijff noemde. “In Nederland zeggen ze vaak: ‘We hebben niet de beste spelers, maar we spelen wel als een echt team’. Toch is de ploeg erg kwetsbaar als Robben niet speelt. Dankzij hem kan Oranje vaak de score openen. Hij heeft iets extra’s, iets speciaals en dat heb je nodig. Rooney kan bij Engeland een soortgelijke speler worden.”

Scheveninger Jol liet er geen misverstand over bestaan waar zijn voorkeur ligt bij het WK. “Ik ben voor Oranje en dat zal ik altijd zijn”, benadrukte hij.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur