Jong Oranje naar halve finale en Olympische Spelen

Geplaatst op 13 juni 2007, 13:59 uur

Jong Oranje heeft zich woensdag door een 2-1 zege op Jong Portugal verzekerd van een plaats in de halve finale van het EK onder 21 jaar en zich daarmee tevens geplaatst voor de Olympische Spelen in Peking van 2008. De 19.498 aanwezige bezoekers zagen de ploeg van Foppe de Haan in de Groningse Euroborg als winnaar uit de strijd komen, na doelpunten van Babel en Rigters.

In de openingsfase van de wedstrijd kwam het meeste gevaar van de kant van de thuisploeg. Een vrije trap van Vlaar werd slecht weggewerkt, waardoor Drenthe Ryan Donk alsnog wist te bedienen. De lange verdediger wist de bal niet te contoleren en liet hiermee de opgelegde kans aan zich voorbij gaan. In de 33e minuut was het wel raak. Babel schoot een makkelijk gegeven strafschop feilloos binnen, nadat Rigters na het in contact komen met de doelman onderuit was gegaan.

Pas tien minuten voor rust konden de Portugezen voor het eerste gevaar voor het doel van Waterman zorgen, Moutinho bracht Almeida in stelling, die vervolgens verzuimde te scoren. Even later werd de Oranje-doelman met een rugblessure naar de kant gehaald, Kenneth Vermeer was zijn vervanger. Vlak voor rust leefde het duel nog even extra op. Nadat een aanval via Vlaar en Richters op doelman Ribeiro en verdediger Da Costa stuitte, was het aan de andere kant Almeida die na een overtreding van Jong-a-ping in blessuretijd zonder succes hoopte op een penalty.

Na rust zakte het spel van de mannen van De Haan wat in en kregen de beloftes van Portugal een overwicht qua balbezit. Op het moment dat een tegendoelpunt, na gevaarlijke kansen van Fernandes en Almeida, op de loer lag wist Rigters Jong Oranje op een comfortabele 2-0 voorsprong te zetten. Via een individuele actie van Babel en een formidabele sprint van Drenthe, die daarmee de bal nog net voor de achterlijn wist bij te halen, schoot Maceo Rigters de bal perfect de netten in.

Nog geen twee minuten later liet Verlosso, met dank aan de geweldig genomen vrijetrap en het niet springen van de spelers in de muur, Vermeer kansloos en zette daarmee de stand op 2-1. Ondanks de spanning wist Oranje de winst over de streep te trekken en kon er voorzichtig worden gefeest met het uitbundige publiek.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur