Jong Oranje verovert Europese titel

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Jong Oranje heeft de Europese titel veroverd op het EK voor spelers onder de 21 jaar. In de finale won Nederland met 3-0 van Oekraïne, dat zich in de groepsfase nog te sterk toonde voor Oranje. Klaas Jan Huntelaar maakte in de eerste helft twee doelpunten, Nicky Hofs zorgde in blessuretijd voor de 3-0.

Bondscoach Foppe de Haan hield het basiselftal van de halve finalewedstrijd tegen Frankrijk (3-2 na verlenging) volledig intact. De voorhoede bestond dus opnieuw uit Nicky Hofs, Klaas Jan Huntelaar en Romeo Castelen. Ook Demy de Zeeuw gaf acte de presence doordat zijn liesblessure snel was genezen. Oekraïne stuurde liefst vier krachten het veld in die zich later deze week bij het ‘grote’ Oekraïne melden voor het WK.

In het stadion van Boavista ontspon zich een zeer boeiende openingsfase. Nederland schroomde niet de aanval te kiezen en Oekraïne maakte gebruik van de ontstane ruimte. De eerste grote kans was voor de Oost-Europeanen: Michaliks schot werd echter gekeerd door Kenneth Vermeer. Nederland sloeg wel toe bij zijn eerste mogelijkheid. Een lange pass van Hofs werd verkeerd ingeschat door Jatsenko, waardoor Huntelaar in vrije positie kwam. Doelman Pijatov kon het geplaatste schot van de topscorer van de Eredivisie niet keren.

Jong Oranje moest bijna meteen de gelijkmaker slikken. Tsjigrinski kopte een vrije trap tegen de paal. Dat Oekraïne vooral gevaar creëert via dode spelmomenten bleek even later ook toen Godin het ineens probeerde uit een vrije trap. Opnieuw ontsnapte Nederland, want de bal spatte weer uiteen op de paal. Behoudens deze mogelijkheden had Oekraïne weinig te vertellen. Luirink en Vlaar wonnen het gros van de kopduels en de tegenstander werd vroeg opgejaagd. Aissati speelde andermaal zeer sterk en ingetogen op het middenveld, terwijl Castelen voorin zijn tegenstanders meermaals doldraaide, waarop de Feyenoorder geregeld foutief werd afgestopt.

Even voor rust verdubbelde Nederland de marge. Huntelaar benutte op koelbloedige wijze een terecht gegeven strafschop, nadat Jatsenko door hands te maken Huntelaar een kopkans ontnam. Logischerwijs nam Oekraïne na rust meer initiatief. Aanvankelijk ontbeerde het team precisie in het positiespel, maar zo rond het uur werd Nederland met de rug tegen de muur gezet. Tsjeberiatsko miste een gouden schietkans na een prachtige actie van Milevski en ook enkele corners (waaronder één met een drietal overstapjes) zorgden voor benauwde momenten.

Vooral met dank aan Vermeer en De Zeeuw doorstonden de mannen van De Haan deze moeilijke fase. Doordat het balbezit langer werd gekoesterd, lonkte zelfs de beslissende counter. Eén zo’n snelle uitbraak leek kansrijk, totdat Hofs werd gevloerd door Romantsjoek. De verdediger zag zijn tweede gele kaart en met nog een klein kwartiertje op de klok zag het er nu wel heel zonnig uit voor Oranje. De niet versagende Milevski symboliseerde de wil van Oekraïne om het onmogelijke waar te maken, maar Nederland speelde het duel professioneel uit. Hofs gaf de score in de blessuretijd nog meer statuur door raak te schieten op aangeven van invaller De Ridder. Voor het eerst in de historie verovert Jong Oranje de Europese titel. Huntelaar is met vier doelpunten bovendien de topscorer van het EK en bekroont daarmee een uitstekend seizoen.

Meer over EK onder 21

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur