Kameroen eerste serieuze test voor Oranje

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Het Nederlands voetbalelftal speelt zaterdagavond in Rotterdam een oefeninterland tegen Kameroen. Het duel is de eerste serieuze test voor Oranje sinds bondscoach Marco van Basten op 14 mei zijn WK-selectie bekendmaakte. Tijdens het trainingskamp in het Zwitserse Lausanne gaf hij aan dat hij tegen Kameroen wil starten met zijn beoogde basiself voor het wereldkampioenschap in Duitsland.

Robin van Persie speelt daarom in De Kuip waarschijnlijk vanaf de eerste minuut mee tegen het Afrikaanse land. Afgaande op de laatste trainingen geniet hij als rechteraanvaller de voorkeur boven Dirk Kuyt. Dat is een aardige teleurstelling voor de Feyenoorder, want tijdens de kwalificatiereeks was de plek aan de rechterkant steevast voor hem. "Balen", reageerde Kuyt donderdag. "Ik moet me nu via de trainingen zien terug te knokken."

Vermoedelijk staat Ruud van Nistelrooy zaterdag centraal in de aanval en bestrijkt Arjen Robben de linkervleugel. De verdediging wordt gevormd door Giovanni van Bronckhorst, Joris Mathijsen, André Ooijer en Jan Kromkamp. Het middenveld wordt bemand door Phillip Cocu, Rafael van der Vaart en Mark van Bommel. Sluitpost Edwin van der Sar is de aanvoerder.

Van Basten kan terugkijken op een geslaagde trainingsstage in Lausanne. De sfeer was goed, er werd scherp getraind en niemand raakte geblesseerd. Het herstel van Kew Jaliens, die nog kampt met de naweeën van een vleeswond, verliep aan het Meer van Genève sneller dan verwacht. Tegen Kameroen kan Oranje laten zien wat deze gunstige voortekenen waard zijn.

Kameroen plaatste zich voor het eerst sinds 1986 niet voor het wereldkampioenschap. Het is nog niet zeker of sterspeler Samuel Eto'o meespeelt tegen Nederland. De topschutter van FC Barcelona was vrijdag nog in Israël, waar hij zich inzette voor een goed doel.

 

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur