KNVB pleit voor twee scheidsrechters

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

De KNVB wil bij de wereldvoetbalbond FIFA gaan pleiten voor de invoering van een arbitragesysteem met twee scheidsrechters. Volgens directeur betaald voetbal Henk Kesler kan één leidsman een wedstrijd in het huidige topvoetbal bijna niet meer aan.

"Het spel is sneller geworden. De agressie is toegenomen en de belangen zijn sterk gestegen", legde Kesler maandagavond in het tv-programma NOVA uit. "Daardoor worden er ook hogere eisen aan de arbitrage gesteld. Het lijkt erop dat één scheidsrechter het allemaal niet meer kan behapstukken."

"Volgens de KNVB is het daarom tijd om dit onderwerp aan de orde te stellen bij de FIFA. In de persoon van oud-arbiter Mario van der Ende, die lid is van de scheidsrechterscommissie van de FIFA, kunnen we de zaak aankaarten."

Schandaalwedstrijd
Kesler reageerde in NOVA op de 'schandaalwedstrijd' tussen Portugal en Nederland (1-0) zondag in Neurenberg in de achtste finales van het WK. In dat keiharde duel deelde de Russische arbiter Ivanov zestien gele kaarten en vier rode kaarten uit. "Het was bijna anarchie op het veld", meende Kesler. "De spelers wisten niet meer waaraan ze toe waren. Ze dachten, laat ik ook maar eens een overtreding maken."

Kesler: "Als UEFA-waarnemer ken ik Ivanov als een uitstekende arbiter in de Champions League. In deze wedstrijd tegen Portugal was hij echter zichzelf niet. Het leek erop alsof hij met een boodschap van de FIFA het veld was ingestuurd. Hij voelde de druk van het duel totaal niet aan en het was zeker niet de eerste keer dat dit met arbiters bij het WK in Duitsland gebeurde. Dat mag de scheidsrechterscommissie van de FIFA zich wel degelijk aantrekken."

Scoren
Kesler benadrukte dat Oranje niet door het al dan niet falen van de scheidsrechter in Neurenberg was uitgeschakeld. "We hadden gewoon tenminste één keer moeten scoren tegen Portugal. En dat heeft niet aan de arbitrage gelegen."

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur