Luxemburg – Nederland 0 – 1

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Het Nederlands Elftal trad vanavond in Luxemburg Stad aan tegen het nationale elftal van de Luxemburgers. Voor beide teams was het duel de eerste in de kwalificatiereeks voor het aankomende EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. In een met 7.000 toeschouwers uitverkocht stadion won de ploeg van bondscoach Marco van Basten met een nipte overwinning: 0-1.

Oranje startte erg matig tegen de voetbaldwerg, waar slechts één professional (Strasser van RC Strasbourg) in de selectie zat. Binnen enkele minuten waren het de Luxemburgers die twee grote kansen krijgen. Eerst raakte Heitinga de bal totaal verkeerd en zag hij het leer tot zijn opluchting voor langs glijden. Hierna kreeg de thuisploeg nog twee gigantische kansen, maar spits Joachim liet de mogelijkheden naast zich liggen.

Na een kwartier kon men op de Oranje-bank gelukkig ademhalen, toen HSV'er Joris Mathijsen een hoekschop van links binnenkopte. Het doelpunt kon echter meer op het conto van de falende doelman Jouvert gezet worden. In het vervolg van het eerste bedrijf speelden de manschappen van Van Basten in een veel te laag tempo en wist het geen uitgespeelde kansen te creëeren. Onder meer Landzaat en Kuijt gingen op Jouvert af, maar lieten zien dat ze niet scherp genoeg zijn om vanavond een grote overwinning te pakken.

In de rust greep Van Basten in en bracht hij met Emanuelson en Vennegoor of Hesselink (voor Schaars en Ooijer) aanvallend vernuft in. Hierdoor ging Oranje met drie man achterin spelen, en werden veel van de ballen van achteruit richting de lange Vennegoor 'gepompt'. De eerste tien minuten na de binnenkomst van de spits van Celtic leek zijn inbreng effect te hebben, hij won veel duels, maar zag zijn teamgenoten hopeloos missen.

Het tweede bedrijf verliep daarna dramatisch. Het tempo, de aanvallen, Oranje wist allesbehalve te imponeren. Dirk Kuijt was richting het laatste fluitsignaal het dichtst bij de uitbreiding van de magere 0-1, maar de ex-aanvaller van Feyenoord trof veelvuldig doelman Jouvert en zag zijn inzet tien minuten voor tijd zelfs op de paal belanden. In de slotminuten leken de Luxemburgers via Strasser nog richting de goal van Van der Sar te komen, maar de prof werd op de rand van de 'zestien' van de bal gezet door matchwinner Mathijsen.

Toen de Portugese scheidsrechter van dienst na ruim anderhalf uur voetbal voor het laatste fluitsignaal zorgde, haalden de meeste voetbalkijkers in Nederland opgelucht adem dat Oranje geen punten verspeelde tegen Luxemburg. Het zegt genoeg over de prestatie van het Nederlands Elftal vanavond, een prestatie die uiterst belabberd was, maar met drie punten wordt afgesloten.

Aankomende woensdagavond speelt Oranje haar tweede EK-kwalificatieduel in enkele dagen tijd, dan zal het eveneens niet grootse Wit-Rusland in Eindhoven proberen om het hoofd van de Nederlandse ploeg op hol te brengen.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur