Nederland – Ecuador: 1-0

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Marco van Basten wilde woensdagavond tijdens het oefenduel met Ecuador graag zien wie hij mee naar het WK moest nemen. De bondscoach zag tijdens het gewonnen duel (1-0) echter vooral welke internationals voorlopig nog niet het vereiste topniveau halen.

Oranje presteerde tijdens het eerste oefenduel op weg naar het WK in de eerste helft ver ondermaats en na rust tegenvallend. In een halfvolle Amsterdam ArenA kon de formatie geen moment duidelijk maken hoe het in juni tegenstanders als Argentini�, Ivoorkust en Servi� en Montenegro moeilijk kan maken.

Afwezigen

Als excuus voor het slechte optreden mocht Van Basten een lijstje met afwezigen opvoeren. De bondscoach kon niet over de geblesseerde Van der Vaart, Sneijder, Van Persie, Ooijer, Boulahrouz en Castelen beschikken. Van Nistelrooij viel op de dag van de wedstrijd met buikgriep af.

Van Basten wilde tijdens het duel met Ecuador ook graag experimenteren. De bondscoach moet op 15 mei zijn 23 spelers voor het WK bekend maken. De eerstvolgende interland staat pas gepland voor 27 mei wanneer Kameroen de tegenstander is.

Debutanten

Van Basten gunde Jaliens en Meerdink een basisplaats. Beide spelers van AZ debuteerden in het Nederland elftal. Boateng en Van Bommel mochten de bondscoach op het middenveld overtuigen. Overige basisspelers als Van der Sar, Opdam, Mathijsen, Van Bronckhorst, Cocu, Robben en Kuijt vormen al een tijdje de harde kern van Oranje.

Zij zijn, mits ze vormbehoud tonen, zeker van een plaatsje in het keurkorps van Van Basten op het WK. De bondscoach verklaarde vlak voor de vriendschappelijke interland tegen Ecuador niet voor niets dat hij over een groep van zo’n vijftien spelers geen twijfels meer heeft.

Van Basten doelde waarschijnlijk ook op de tegen Ecuador ontbrekende Van Nistelrooij, Van der Vaart, Sneijder, Boulahrouz en Van Persie. Maduro, in de tweede helft ingevallen, en Landzaat horen de laatste anderhalf jaar ook tot de vaste groep van het Nederlands elftal dat met drie doelmannen naar Duitsland vertrekt.

Van Bommel

Zo’n zeven plaatsen in de WK-selectie van Oranje zijn dus nog te vergeven. Na afwezigheid van acht maanden speelde Van Bommel tegen Ecuador een degelijke wedstrijd. De middenvelder van Barcelona voetbalde overeenkomstig de opdracht van de bondscoach in dienst van de aanvallers en deed geen gekke dingen.

Rechtsback Jaliens bleef ook redelijk overeind. Basisspelers Meerdink, bij AZ vaak reservespeler, en Boateng grepen hun kans niet. De laatstgenoemde middenvelder van Middlesbrough moest even na rust plaatsmaken voor Hofs, de derde debutant van de avond. Net als Boateng kon ook de middenvelder van Feyenoord niet waarmaken waarom hij volgens Van Basten op dit moment een betere international is dan de niet opgeroepen Davids en Seedorf.

Doelpunt

Oranje, dat de wedstrijd zonder Ajacieden begon, won het duel met Ecuador wel. Na een bedroevend slechte eerste helft beleefde de ploeg na rust even een opleving. Kuijt profiteerde in die periode met een doelpunt in de 49e minuut. Na die treffer zag bondscoach Van Basten net als de teleurgestelde supporters vooral weer hoe het niet moest. Dat zal de oud-international ongetwijfeld niet vergeten wanneer hij op 15 mei zijn definitieve lijst met 23 spelers moet inleveren.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur




Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur




Webshop