Nederland – Mexico 2-1

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Het Nederlands elftal heeft ook zijn tweede oefenduel in de aanloop naar het WK gewonnen. In het Philips Stadion won de B-keus van Mexico: 2-1. Bij rust keek Oranje nog tegen een 0-1 achterstand aan.

Bondscoach Marco van Basten voerde liefst acht wijzigingen door ten opzichte van het gewonnen oefenduel tegen Kameroen (1-0). Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben, Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst, Joris Mathijsen, Andre Ooijer en Mark van Bommel namen plaats op de reservebank; Edwin van der Sar zat niet eens bij de selectie, net als de geblesseerden Rafael van der Vaart (enkel) en Kew Jaliens (vleeswond).

In de eerste helft was het niet geweldig wat Nederland liet zien. Verdedigend liet de ploeg teveel gaten open, en dat leidde vrij snel tot de openingstreffer van de Midden-Amerikanen. Jared Borgetti kwam na ruim een kwartier los van Heitinga, en kopte de bal langs Henk Timmer. De rest van de eerste helft bestond eigenlijk uit halve aanvallen; echte mogelijkheden waren er niet.

Alleen Wesley Sneijder wist na een half uur nog gevaarlijk te worden door een vrije trap net langs de goal te schieten. Tegen het eind van de eerste helft had Nederland Mexico tegen de muur, maar het verschil werd niet omgezet in de gelijkmaker. Vlak na de onderbreking misten De Cler en Vennegoor of Hesselink uitstekende mogelijkheden. De 1-1 hing in de lucht en werd na 53 minuten geboren. Heitinga kopte raak uit een strakke corner van Sneijder.

Nog binnen het uur pakte Nederland de voorsprong. Dirk Kuijt passeerde zijn man, zette voor en de vrijgelaten Babel schoot binnen. Keeper Sanchez kon er net niet zijn volledige hand tegenaan zetten. Wegens de vele wissels (de Mexicaanse keuzeheer wilde zoveel mogelijk spelers aan het werk zien) regeerde de rommeligheid. Typerend was de fout van Osorio, waardoor Dirk Kuijt alleen op Sanchez mocht aflopen. Osorio herstelde zich in extremis, maar kon niet verhinderen dat de bal bij Babel terechtkwam. De jonge Ajacied schoof de zekere 3-1 naast.

In de laatste twintig minuten gebeurde er weinig noemenswaardigs meer. Mexico zette niet alles op alles en Oranje geloofde het ook wel na de zware trainingarbeid in Hoenderloo. Nederland oefent zondag nog tegen Australië alvorens het naar Hinterzarten afreist. Op 11 juni kruist Oranje de degens met Servië en Montenegro.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur