Nederland speelt gelijkspel tegen Argentinie

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Portugal is in de achtste finales de tegenstander van het Nederlands elftal. De laatste groepswedstrijd speelde Nederland -knap- met 0-0 tegen Argentinië, zodat de groepswinst naar de Argentijnen ging. Maar vooral de manier waarop Oranje speelde, moet bondscoach Marco van Basten veel vertrouwen geven.

De eerste helft kon Oranje maar weinig gevaar uitrichten. Dirk Kuijt was nog het gevaarlijkst, nadat hij net buiten het zestienmetergebied de bal afpakte van Roberto Ayala. De aanvaller van Feyenoord ging voor eigen succes, maar zag Roberto Abbondanzieri op zijn weg. Vooral Rafael van der Vaart was woedend op Kuijt, omdat hij er naar zijn mening beter voor stond.

Argentinië had voor rust het meest recht op de openingstreffer. Met Carlos Tevez en Lionel Messi had de defensie van Oranje haar handen vol. Tevez zorgde na een kwartier spelen voor het eerste waarschuwingsstootje. Hij kapte naar binnen, maar zag zijn schot net naast doel van Edwin van der Sar vliegen.
Maxi Rodriguez, tot nu toe op dit WK misschien wel de beste Argentijn, kon ook nog enkele keren gevaarlijk worden. Eerst probeerde hij het met een schot van ruim twintig meter, die maar net naast ging. Slechts enkele minuten later glipte hij uit de rug van Cocu, maar eindigde zijn inzet in het zijnet.
Na een vrije trap van Juan Román Riquelme was het wel bijna raak. Tevez was er als de kippen bij om de bal binnen te schieten, maar Khalid Boulahrouz kon er met een sliding nog net voorkomen. Tot zijn eigen schrik zag hij de bal op zijn eigen paal belanden.
Nederland had trouwens nog wel recht kunnen hebben op een penalty, nadat André Ooijer bij een corner hardhandig werd vastgehouden door Gabriel Milito.

In de tweede helft veranderde weinig aan het spelbeeld. Argentinië was vooral de baas op het middenveld, met Riquelme als uitblinker. Hij was het ook die vlak na de rust de eerste kans mocht aantekenen. Messi dribbelde zich knap vrij en zag in zijn ooghoeken Riquelme vrij staan. Het schot van de spelverdeler van Villarreal ontbrak echter aan kracht en precisie.
Met Denny Landzaat voor Robin van Persie hoopte Van Basten het middenveld weer enigszins in handen te krijgen. Eerder bracht de bondscoach al Ryan Babel voor Ruud van Nistelrooij. De wissels hadden hun effect. Nederland kreeg meer grip op de wedstrijd en dat leidde tot een aantal kleine kansjes. Cocu kreeg de grootste, maar Abbondanzieri bewees niet voor niets de eerste keus te zijn in het Argentijnse doel.
Was Argentinië dan helemaal niet meer gevaarlijk? Jawel, dat bewees Tevez maar eens. Met een vlammend schot moest Van der Sar volledig gestrekt naar de hoek.

In de slotfase gunde Van Basten Hedwiges Maduro ook nog zijn eerste minuten op het WK als vervanger van Wesley Sneijder. Een slotoffensief van Oranje leverde echter niets meer op, zodat na 90 minuten nog steeds de brilstand op de borden stond.
De wijze waarop het Nederlandse elftal echter tegen de Argentijnen acteerde, geeft wel aan dat het goed zit bij de equipe van Van Basten.

Door het gelijke spel speelt Nederland komende zondag om 21.00 uur in Nürnberg tegen Portugal.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur