Nederland – Wit – Rusland 3 – 0

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Het Nederlands elftal heeft ook zijn tweede EK-kwalificatieduel in winst omgezet. Een slordig spelend Oranje had het lange tijd erg lastig met Wit-Rusland, maar onder aanvoering van uitblinker Robin van Persie werd toch met 3-0 gewonnen.

Uitblinkers aan Nederlandse kant waren de eerder genoemde Van Persie en Wesley Sneijder. Laatst genoemde moest de ontbrekende creativiteit die te bespeuren was tegen Luxemburg invullen. Dat deed de Ajacied naar behoren. Zijn Rotterdamse collega viel vooral op door met scherp te schieten.

Van Persie opende de score tien minuten voor de pauze. Nadat hij enkele akkefietjes had gehad met de arbiter, legde hij al zijn frustratie in een afvallende bal. Via een stuit belandde de bal snoeihard tegen de touwen. Niet veel later mikte Sneijder van afstand op de paal. Dirk Kuyt scoorde in de rebound, maar stond in buitenspelpositie.

Voor de openingsgoal was Nederland al enkele keren dicht bij de openingstreffer. De grootste kans was voor Danny Landzaat. Nadat Klaas Jan Huntelaar een voorzet van Kuyt niet goed raakte, faalde de Wigan-middenvelder de 1-0 binnen te tikken.

Landzaat kreeg na de pauze een nagenoeg zelfde kans. Dit keer mikte de Amsterdammer met het hoofd naast. Omdat de bevrijdende tweede Oranje-treffer niet viel, bleef het spannend. De vrees voor een Wit-Russische counter bleef groot.

Van Persie maakte een einde aan alle onzekerheid. De Arsenal-spits poeierde twaalf minuten voor tijd opnieuw zuiver. Via de binnenkant van de paal was het raak. Dirk Kuyt bepaalde de eindstand in de blessuretijd, op aangeven van Van Persie.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop