Nederlandse en Duitse politie oefenen voor WK

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Zeshonderd Nederlandse en Duitse politiemensen houden donderdag op het vliegveld van Weeze een grote oefening als voorbereiding op het WK voetbal, volgend jaar in Duitsland. De politie krijgt te maken met achthonderd Nederlandse en Duitse ‘relschoppers’.

Van de Nederlandse politie doen de drie Gelderse korpsen en de marechaussee mee. Uit Duitsland nemen de Landespolizei Nordrhein-Westfalen en de Bundespolizie deel.

Deelnemers oefenen onder meer de begeleiding van supportersbussen. De twee supportersgroepen willen elkaar ontmoeten en de politie moet zorgen dat ze apart van elkaar het denkbeeldige stadion bereiken. In het tweede deel van de oefening keren de beide supportersgroepen zich tegen de politie. In het verlaten dorp op het Duitse vliegveld komt het tot een confrontatie.

De Nederlandse ‘voetbalsupporters’ zijn leerlingen van de politieschool, de Duitse ‘aanhangers’ komen uit het leger. De Nederlandse en Duiste politie moeten de commandostructuur op elkaar afstemmen en zorgen voor een eenduidig optreden, verklaarde een woordvoerder van de politie Gelderland-Zuid woensdag over het doel van de oefening.

Ook tijdens het WK is het ook de bedoeling dat Duitse en Nederlandse politie alle supporters die door Nederland reizen samen volgen. Dinsdag werkten politiemensen van weerszijden van de oostgrens samen tijdens het Nederlands-Duitse treffen tussen PSV en Schalke ’04.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur