Ontsnap het WK voetbal met VVN

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Nu het WK met rasse schreden nadert en Nederland steeds meer oranje kleurt, groeit ook het verzet tegen het WK en alles wat met voetbal te maken heeft. Meest recente ontwikkeling is de lancering van www.wegmethetwk.nl, een burgerinitiatief van Vrouwen voor een Voetbalvrij Nederland (VVN). De VVN is tegen het WK en heeft een aantal nieuwe spelregels opgesteld. En die gaan niet over voetbal.

De oprichting van de VVN komt niet zomaar ergens vandaan, het is een fenomeen dat nu aan de oppervlakte komt. Dat de aversie hoog zit, blijkt wel uit de proclamatie van de VVN. ’We kunnen niet meer zwijgen – het wordt al veel te lang onder de mantel der liefde bedekt’, zo stellen de oprichters van de VVN, Johanna Cruijff en Marjo van Basten. ’We zijn helaas gedwongen pseudoniemen te gebruiken door de te verwachten represailles. Maar dat weerhoudt ons niet van onze strijd.’ De VVN heeft ook elf spelregels geformuleerd. Meest in het oog springend is wel regel 4: Een bal in huis = een bal eraf. Geen misselijk standpunt. ’We willen gewoon wat duidelijk maken en mannen luisteren pas als je dreigt hun mannelijkheid te ontnemen’, zo formuleert Van Basten deze kruistocht.

Regel 6 dient eveneens niet zo licht te worden opgevat. ’Er staat inderdaad een aantal acties op het programma rondom de voorbereiding van het elftal. We willen het taboe en het gedoe rondom een balletje bij de wortels gaan aanpakken. Een dezer dagen zal Nederland zien wat we bedoelen. We hebben 30 vrouwen bereid gevonden met ons actie te voeren. Meer kunnen we daar nu niet over zeggen,’ aldus een vastbesloten Cruijff. ’Voor de duidelijkheid, wij zijn geen femifundi’s [feministische fundamentalisten, red.]. We gunnen mannen best hun speeltjes maar het loopt de spuigaten uit. Vrouwen dreigen onder te sneeuwen in een oranje testosteronwaas van voetbalgekte: zelfs de roze koeken zijn oranje geworden! Romantische avondjes worden vervangen door gejoel en gebral over 22 man die niets beters te doen hebben dan dom heen en weer te lopen en af en toe tegen een balletje gebakken lucht te trappen. Als dat ons onderscheidt van de dieren…

Op de site staat een peiling waar zowel mannen en vrouwen hun mening kunnen geven over het WK. De VVN verwacht dat het aantal tegenstanders van het WK wel eens verrassend hoog zou kunnen worden. ’Er zijn duidelijke signalen die deze richting opwijzen’, aldus de VVN. Daarnaast kunnen bezoekers van de site die met het WK weg willen, meedoen aan een laagste prijsveiling om zo echt weg van het WK te komen, en wel naar New York. ’We hebben een partij gevonden die snapt wat wij bedoelen. Zij waren meer dan bereid onze actie te ondersteunen met een reisje Sex and the City. Overigens, andere partijen die onze actie willen ondersteunen, zijn van harte welkom. We kunnen elke steun en support gebruiken. Op de site staat een gastenboek waar vrouwen hun steun op kwijt kunnen.’ De vrouwen zijn vastbesloten hun actie vol te houden. ’Het staat hier, we kunnen niet anders! Iemand moest het doen.’ aldus Cruijff en Van Basten.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur