Oranje heeft zin in feestje tegen Macedonië

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Met een ontspannen training hervatte het Nederlands elftal maandagavond met een goed gevoel de voorbereiding voor de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Macedoni�. Ongeacht de uitslag van het duel is Oranje al verzekerd van deelname aan het wereldkampioenschap volgend jaar zomer in Duitsland. Aan de spelers de vaak moeilijke taak om er in de uitverkochte ArenA een onvergetelijk feestje van te maken.

Op het oog lijkt deze opgave op het lijf van het Nederlands elftal geschreven. Macedoni� is weliswaar de enige ploeg die Oranje in deze kwalificatiereeks twee punten heeft ontnomen. Liefst twee van de in het totaal slechts drie tegentreffers incasseerde het Nederlands elftal vorig jaar in de uitwedstrijd bij Macedoni� (2-2).

Puntentotaal
Het puntentotaal van de nummer vier van groep 1 van het kwalificatietoernooi steekt schril af bij dat van koploper Oranje. De ploeg van recordbreker Marco van Basten heeft uit elf duels 31 punten verzameld. Macedoni� kwam tot dusver niet verder dan acht punten.

Toch heeft het Nederlands geen goede ervaringen met zogenoemde feestwedstrijden. De KNVB had anderhalf jaar geleden het lumineuze idee om de selectie van de toenmalige bondscoach Dick Advocaat met veel toeters en bellen richting het Europees kampioenschap naar Portugal uit te zwaaien. Kosten nog moeite werden gespaard en veel Nederlandse zangtalent kwam voor Oranje optreden.

Ierland
De beste Ierse voetballers bleken bereid om hun vakantie voor een weekeinde Amsterdam te onderbreken maar verlieten met een overwinning de Arena. Zoals eerder gepland moesten de Nederlandse spelers na afloop van de nederlaag (0-1) nog even richting middencirkel waar Frans Bauer aan het zingen was.

Van Basten
Van Basten wil zijn spelers een dergelijke vernedering besparen. Zo zal geen artiest de ploeg na afloop muziekaal uitzwaaien. “Het wordt pas een feest wanneer jullie alle opdrachten in het veld uitvoeren en goed voetballen”, hield de bondscoach zijn spelers maandag vlak voor de training voor.

Vergeleken met de wedstrijd van zaterdag tegen Tsjechi� zal Van Basten zijn ploeg waarschijnlijk op maximaal drie plaatsen wijzigen. Nigel de Jong vervangt de geschorste rechtsback Jan Kromkamp. Onduidelijk vooralsnog is of Opdam in het hart van de defensie door Khalid Boulahrouz of Ron Vlaar wordt gesteund. De laatstgenoemde reservespeler van AZ viel tegen Tsjechi� goed in.

Robben
Arjen Robben start vermoedelijk als linksbuiten. De speler van Chelsea ondervond maandag nog lichte hinder van een spiertje bij zijn knieholte. Hij werd in het partijspelletje nog door Ryan Babel vervangen. Robin van Persie speelde met de tweede keus mee.

Van Basten houdt waarschijnlijk geen rekening met spelers die al een gele kaart in het kwalificatietoernooi hebben ontvangen. Volgens de reglementen van de FIFA zijn Dirk Kuijt, Denny Landzaat, Giovanni van Bronckhorst, Ruud van Nistelrooij en Wesley Sneijder bij nog een prent voor de eerste wedstrijd op het WK geschorst. In het verleden gold die regel vaak ook. Vlak voor een grote eindronde maakte de FIFA dan altijd bekend dat de bewuste kaarten alsnog werden kwijtgescholden.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur