Oranje in Zwitserland

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

In navolging van zijn voorgangers Guus Hiddink, Frank Rijkaard en Dick Advocaat bereidt ook Marco van Basten de selectie van het Nederlands elftal in Lausanne voor op een grote eindronde.

De bondscoach wil de komende week in Zwitserland het fundament voor een succesvol wereldkampioenschap voetbal in Duitsland leggen.

Met de wetenschap dat zijn drie voorgangers tot de halve finale van een eindronde reikten, kan Van Basten tijdens zeven trainingen in Lausanne nog niet volledig over al zijn 23 internationals beschikken.

Van Bronckhorst en Van Persie

Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie reisden zondagavond nog niet mee naar Zwitserland. De linksback van Barcelona was afgelopen zondag nog actief in de finale van de Champions League. Zijn vrouw staat bovendien op het punt te bevallen.

Van Persie bekeek de eindstrijd van de Champions League vanaf de bank. De aanvaller van Arsenal mag van Van Basten maandagavond naar Lausanne komen. Mark van Bommel speelde wel ruim een helft in Parijs. De middenvelder van Barcelona stapte op eigen verzoek zondag al met zijn twintig overige ploeggenoten in het vliegtuig.

Van der Vaart

Rafael van der Vaart bezorgde de bondscoach goed nieuws. De middenvelder van Hamburger SV is naar eigen zeggen genezen van een enkelblessure die hem de laatste maanden aan de kant hield. ,,Ik heb voor mezelf getraind. Het gaat goed. Ik ben nergens last meer van. Ik verwacht dat ik komende week voor een groot deel met de groep kan meetrainen.''

Kew Jaliens werkt nog een aangepast programma in Lausanne af. ,,De wond in mijn bovenbeen geneest goed. Maar ik zal in Zwitserland nog aangepast trainen. Ik verwacht dat ik er volgende week in Hoenderloo weer helemaal bij ben.''

Zonder vrouw

Twee internationals gingen zonder vrouw op huwelijksreis naar Lausanne. Phillip Cocu vierde donderdag zijn bruiloft en Edwin van der Sar gaf zaterdag het jawoord aan zijn Annemarie.

Oranje keert vrijdagavond terug uit Lausanne en oefent zaterdag in De Kuip tegen Kameroen. Na een vrije dag begint op maandag 29 mei het tweede trainingskamp, in Hoenderloo. Ook die stage duurt een week, waarin Oranje twee oefeninterlands speelt. Mexico is op donderdag 1 juni de tegenstander in Eindhoven. Oranje oefent op 4 juni in De Kuip tegen Australië. Het Nederlands elftal vertrekt op 6 juni naar Duitsland en speelt op 11 juni in Leipzig de eerste wedstrijd op het WK tegen Servië en Montenegro.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur