Oranje naar het WK in Duitsland

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechi� met 0-2 gewonnen. Van der Vaart en Opdam scoorden voor rust de doelpunten, die de ploeg van Marco van Basten naar het WK brengen, volgend jaar zomer in Duitsland. Oranje is na de zege in Praag nog steeds ongeslagen in de kwalificatiereeks.

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond in Praag ongeslagen geplaatst ging in de Toyota Arena in Praag met een 0-2 voorsprong de rust in. Na een half uur voetbal, waarin Tsjechi� een licht overwicht had, brak een hectische fase aan. Tsjechi� kreeg een strafschop, na een overtreding van Boulahrouz op Baros. Edwin van der Sar stopte de strafschop van Rosicky, middels een katachtige reflex. Nog geen minuut later scoorde Rafael van der Vaart de 0-1, na goed terugleggen van Arjen Robben.

Tsjechi� trok na de treffer van Van der Vaart massaal ten strijde, en dacht een minuut na de openingstreffer 1-1 te scoren. De treffer werd echter geannuleerd wegens buitenspel. Centrale verdediger Obdam scoorde vijf minuten na de afgekeurde treffer 0-2, met een gemikte kopbal in de verre hoek.

Debuut
In het begin van de tweede helft maakte AZ-verdediger Ron Vlaar zijn debuut voor het Nederlands elftal. Hij verving Boulahrouz. Vlaar speelde tot nu toe zes offici�le wedstrijden in het eerste van AZ en mocht van bondscoach Van Basten met een 0-2 voorsprong het centrale verdedigingsduo gaan vormen met teamgenoot Barry Opdam.

De Tsjechen gingen op zoek naar de aansluitingstreffer, maar wisten geen gaatje te vinden in de solide Oranje-verdediging. Een kwartier voor tijd mocht ook Robin van Persie zijn opwachting maken, ten faveure van Arjen Robben, die uit voorzorg naar de kant werd gehaald. Tien minuten voor tijd leek de ploeg van bondscoach Karel Br�ckner dan toch een spannend slotakkoord te kunnen forceren. Van der Sar was kansloos bij een leep schot van de Tsjechen, maar had een engeltje op de lat. Vlak voor tijd schoot van Nistelrooij naast in kansrijke positie, maar dat stond de zege niet meer in de weg. Oranje verzekerde zich met deze zege vroegtijdig van de eindzege in groep 1.

Geschorst
Bondscoach Marco van Basten kan woensdagavond tijdens de thuiswedstrijd tegen Macedoni� niet over Jan Kromkamp beschikken. De verdediger, die vlak voor tijd werd gewisseld voor Nigel de Jong, kreeg tegen Tsjechi� een gele kaart en moet daardoor in de Amsterdam Arena geschorst toekijken.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur