Oranjelied Hazes was bestemd voor Willeke Alberti

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

'Wij houden van Oranje', de voetbalhit van André Hazes uit 1988, was oorspronkelijk bestemd voor Willeke Alberti. Tekstschrijver Hans van Hemert bood het nummer eerst aan haar aan. Omdat haar toenmalige echtgenoot Sören Lerby voor het Deense elftal speelde, mocht ze het van hem niet opnemen.

"Sören vond het geen goed plan als ik een lied zou zingen voor het Nederlands elftal", vertelt Willeke aan Novum Nieuws. "Voor hem heb ik het toen afgeslagen. Maar André heeft het onnavolgbaar gezongen en hij heeft er terecht een hit mee gescoord." 'Wij houden van Oranje' steeg na de Europese titel van het Nederlands elftal in 1988 in Duitsland naar een derde plaats in de Top 40. Het is nog altijd het meest succesvolle Nederlandse voetbalnummer ooit gemaakt.

Voor het aanstaande wereldkampioenschap voetbal in Duitsland stak rapper Ali B de hit van Hazes in een nieuw jasje. De 61-jarige Willeke nam haar eigen liedje op, 'O Nederland Oranjeland'. Willeke, de schoonmoeder van assistent-bondscoach John van 't Schip, is een fanatiek voetbalfan. "Als het WK van start gaat, sla ik geen wedstrijd over."

Dit jaar zit Willeke Alberti precies vijftig jaar in het artiestenvak. Vanaf september toert ze met haar jubileumshow langs theaters door heel Nederland. "Het wordt een heel leuke show met veel oude hits, maar ook met nieuwe liedjes", vertelt de zangeres. Tony Neef en Brigitte Nijman werken aan de voorstelling mee.

 

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur