Pati�nten kiezen massaal voor oranjegips

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Meer dan de helft van het aantal patienten op gipsafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen kiest voor de kleur oranje. Dat bleek vrijdag uit een rondgang langs diverse ziekenhuizen.

n Tilburg is het oranjegips het populairst. Niet minder dan 80 procent van de patiënten laat hun botfractuur momenteel in oranje gips zetten, aldus gipsverbandmeester Hans Scheurwater. Het Tilburgse ziekenhuis heeft vanwege het wereldkampioenschap voetbal ook gipsverband met voetbalprint in huis gehaald.

Ook bij het Academisch ziekenhuis Maastricht doet de kleur oranje het erg goed. Acht op de tien patiënten kiest voor het oranje. „Vier jaar gelden hadden we het ook, maar toen raakten we het oranje aan de straatstenen niet kwijt”, aldus John Dolmans van de gipskamer in Maastricht.

Ook bij het Academisch ziekenhuis Maastricht doet de kleur oranje het erg goed. Acht op de tien patiënten kiest voor het oranje. Vier jaar geleden hadden we het ook, maar toen raakten we het oranje aan de straatstenen niet kwijt”, aldus John Dolmans van de gipskamer in Maastricht.

Kleuren van Brazilië
Bij het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum kiest ruim 65 procent voor het oranje WK-gips. „We hebben ook al andere kleuren gezet. Zo hebben we een patiënt in de kleuren van Brazilië gegipst”, aldus een woordvoerder.

Het WK leeft in Utrecht vooral bij kinderen op de gipsafdeling. Volgens een woordvoerder van het UMC vertrekt 85 procent van de kinderen met oranje. Bij de volwassenen is dat slechts vijftig procent.

Bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam gaat zestig procent gehuld in oranjegips de deur uit. In Nijmegen bij het UMC St. Radboud kiest slechts 45 procent van de patiënten voor het oranje.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur