Persoonlijke brief Kalou aan Verdonk

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Feyenoorder Salomon Kalou heeft donderdag een persoonlijke brief aan minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) gestuurd. Daarin stelt de 20-jarige Ivoriaan dat hij zeer ongelukkig is met de manier waarop zijn verzoek tot versnelde naturalisatie tot dusver is behandeld.

“Nu wij in deze zaak zo tegenover elkaar staan, kan ik alleen maar zeggen dat ik dit nooit zo bedoeld heb”, schrijft de aanvaller, die nog steeds met Oranje wil deelnemen aan het komende wereldkampioenschap in Duitsland. “Ik betreur deze gang van zaken, maar ik kan het helaas niet veranderen. Ik ben nu eenmaal een weg ingeslagen die niet omkeerbaar is. Tot dusver heb ik mij in de media onthouden van commentaar, maar na alles wat er over gezegd en geschreven is, heb ik nu de behoefte om zelf te reageren.”

Kalou: “Ik ben sportman en opgegroeid in een prestatieklimaat. Wie goed is komt bovendrijven, wie slecht is valt af. Inmiddels is vastgesteld dat ik aan alle sportieve eisen voldoe, dat maakt me trots. Zoals het me met name trots maakt dat bondscoach Marco van Basten voor mij een plaats in de WK-selectie heeft ingeruimd. Van afvallen op basis van mijn talent is dus geen sprake, want daar had ik mee kunnen leven. Met dat gedoe in de rechtszaal, het parlement en de media een stuk minder.”

Kalou geeft in de brief toe dat de slepende zaak hem niet onberoerd heeft gelaten. “Ook mijn spel heeft eronder geleden. Met name over dit laatste voel ik mij schuldig, ten opzichte van Feyenoord, de supporters en mijn teamgenoten. Maar ik heb mijzelf toegesproken en mijn hoofd leeggemaakt. Ik ga de dingen doen waar ik goed in ben, dribbelen, passeren, passen en scoren. De dingen waar het allemaal mee begonnen is, maar waar het inmiddels niet meer over gaat.”

Hoofdprijs

Kalou spreekt in zijn slotwoord minister Verdonk persoonlijk aan. “U noemde laatst het ‘Nederlanderschap de hoofdprijs’. Ik zal u eerlijk zeggen, zo heb ik er nooit naar gekeken. Het Nederlanderschap maakt mij geen beter mens of een betere voetballer en zal ook op geen enkele manier mijn sportieve toekomst be�nvloeden. Ik wilde gewoon wereldkampioen worden met Nederland, dat was mijn hoofdprijs.”

Met die afsluitende zin in zijn brief geeft Kalou aan dat hij het WK met Oranje al min of meer uit zijn hoofd heeft gezet. De Feyenoorder liet donderdag de laatste hoorzitting bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Rijswijk bewust schieten.

Zijn advocaat mr. J. Kroes heeft nog wel schriftelijk tekst en uitleg gegeven aan de minister. Ook de raadsman valt Verdonk aan. “U bent een juridische strijd aangegaan met Kalou. U hebt deze strijd bij de rechter tot in de hoogste instantie verloren. U wenst niettemin voort te gaan met uw strijd. U toont een sterke wil om het verzoek van Kalou te blijven afwijzen. Daarmee bent u inmiddels, zo is onze indruk, een strijd aangegaan die meer met beeldvorming en prestige te maken heeft dan met het toepassen van wettelijke regels.”

Oordeel

Verdonk gaf donderdag te kennen dat ze eind volgende week een definitief oordeel velt over het bezwaar dat Kalou tegen zijn afwijzing heeft ingediend. Ze heeft al laten weten dat ze van plan is opnieuw negatief te beslissen. De Feyenoorder kan dan pas na 9 mei een nieuwe poging wagen om de naturalisatietoets te halen, een eis waaraan Verdonk blijft vasthouden. “De conclusie is eenvoudig. Het WK halen we in elk geval niet meer”, schrijft advocaat Kroes. “Kalou hoopt uiteraard dat u zijn verzoek alsnog zult honoreren. Ik zal in het voorkomende geval rechtsmiddelen blijven aanwenden totdat de zaak is afgerond.”

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur