Robben en Van Nistelrooij op FIFA-lijst

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Arjen Robben (Chelsea) en Ruud van Nistelrooij (Manchester United) dingen mee naar de trofee voor de Wereldvoetballer van het Jaar. De twee Nederlanders staan op de zogenoemde shortlist van de FIFA. Experts van diverse FIFA-commissies hebben de lijst met dertig spelers opgesteld.

Alle bondscoaches en aanvoerders van de nationale teams van de FIFA-lidstaten mogen nu hun stem uitbrengen. Begin december maakt de FIFA de drie spelers bekend met de meeste stemmen. Op 19 december wordt tijdens een groot gala in Z�rich de FIFA-speler van 2005 bekendgemaakt.

Ronaldinho
De Braziliaan Ronaldinho van Barcelona werd vorig jaar uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld. De voorkeur van Marco van Basten, de bondscoach van Oranje, ging toen uit naar Thierry Henry (Arsenal), gevolgd door Sjevtsjenko (AC Milan) en Ronaldinho. De toenmalige aanvoerder van het Nederlands elftal, Edgar Davids, leverde zijn stembriefje niet in bij de FIFA.

Verkiezing
Van Nistelrooij eindigde vorig jaar als negende in de FIFA-verkiezing. Hij werd door drie bondscoaches en twee aanvoerders bovenaan geplaatst. Roy Makaay moest genoegen nemen met de 24e plaats.

De FIFA-shortlist telt maar liefst zeven Brazilianen en ziet er als volgt uit: Adriano, Cafu, Kaka, Roberto Carlos, Robinho, Ronaldinho, Ronaldo (Brazili�), Beckham, Lampard, Gerrard, Rooney (Engeland), Buffon, Maldini, Nesta (Itali�), Henry, Zidane (Frankrijk), Robben, Van Nistelrooij (Nederland), Cristiano Ronaldo, Deco (Portugal), Ballack (Duitsland), Drogba (Ivoorkust), Essien (Ghana), Eto’o (Kameroen), Ibrahimovic (Zweden), Nedved (Tsjechi�), Okocha (Nigeria), Raul (Spanje), Riquelme (Argentini�), Sjevtsjenko (Oekra�ne).

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur