Samenvatting Nederland – Wales (2-0)

Geplaatst op 04 juni 2014, 04:28 uur

Het Nederlands elftal heeft de uitzwaaiwedstrijd in de Amsterdam ArenA met 2-0 gewonnen. De spelers van bondscoach Louis van Gaal konden het thuispubliek onvoldoende vermaken, wat tot een ongekend sfeerloze ambiance en met vlagen gefluit vanaf de tribunes leidde. Het duel, waarin Robben en Lens doelpuntenmakers waren, was een afwachtend, gecontroleerd – bijna slaapverwekkend – schouwspel.

In de eerste helft waren er een handjevol mogelijkheden. Oranje domineerde 45 minuten, maar kon nauwelijks noemenswaardige kansen creëren. Na een klein half uur spelen leek het dan toch 1-0 te worden, maar de inzet van Arjen Robben werd ternauwernood door een verdediger van Wales gekeerd. Een paar minuten later was het dan toch raak. Een pass van Sneijder werd door Van Persie vanaf de achterlijn teruggelegd op Robben, die wel raad wist met dit buitenkansje en de bal rustig binnenschoof.

Waar een aanvallender Nederlands elftal werd verwacht na de rust, kwamen de elf van Van Gaal met dezelfde strijdwijze uit de kleedkamer. De onaantrekkelijke, behoudende speelwijze – die op het WK in de openingswedstrijd tegen Spanje tot minimaal een punt moet leiden – werd niet aangepast aan de tegenstander of aan het wedstrijdverloop. Voor duels tegen een verdedigend ingestelde, kwalitatief zwakkere tegenstander als Wales (enigszins vergelijkbaar met Australië op het WK), ontbrak een plan-B.

In de 76e minuut kwam Oranje op 2-0. Sneijder stuurde Robben met een mooie pass de diepte in. De aanvaller van Bayern München liep vanaf de rechtervleugel het strafschopgebied in en legde de bal panklaar voor Lens, die deze beheerst in het goal schoot.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur