Schengenverdrag deels buiten werking bij WK voetbal

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

De Duitse regering wil met het oog op de veiligheid bij het wereldkampioenschap voetbal in de zomer het Schengenverdrag over vrij verkeer ‘deels buiten werking stellen’. Het land wil grenscontroles instellen om te voorkomen dat ‘buitenlandse hooligans en tot geweld bereide fans’ het land binnen komen, meldde de krant Die Welt am Sonntag.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn heeft dat bevestigd, nadat een woordvoerster van hetzelfde ministerie dat eerst tegenover de krant had ontkend. Zij stelde dat er bilaterale afspraken met andere landen in de maak zijn om ongewenste personen en groepen te weren van het WK en dat dat niet betekende dat ‘Schengen’ buiten werking zou worden gesteld.

Het is overigens niet de bedoeling dat gedurende het hele WK controles aan de Duitse grenzen worden uitgevoerd, maar wel als er bijvoorbeeld aanwijzingen zijn dat gewelddadige fans of grote groepen supporters op weg naar de Duitse grens zijn.

In het Verdrag van Schengen hebben dertien Europese lidstaten – waaronder ook Nederland – afgesproken dat ze geen controles uitvoeren aan de onderlinge grenzen. De lidstaten kunnen echter op elk gewenst moment weer grenscontroles invoeren.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur