Spanje mag zich opmaken voor WK in Duitsland

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Spanje, dat vorige maand nog met 0-2 kwam winnen in Brussel en na Servi� tweede werd in de kwalificatiegroep van Belgi�, zit op rozen in de barrages. Na een 5-1 zege tegen Slovakije kan er de Spanjaarden zo goed als niets meer gebeuren om het WK in Duitsland nog te ontlopen. Man van de match in het regenachtige Vicente Calderon in Madrid was ongetwijfeld Luis Garcia. De behendige aanvaller van Liverpool scoorde drie goals, lag aan de basis van de tegentreffer en lokte ook nog eens een strafschop uit. Spanje had het alleen even moeilijk na de pauze, toen Nemeth er verrassend 2-1 van maakte. Maar na de strafschop (3-1) kreeg verdediger Marian Had wegens protest een tweede gele kaart onder de neus geduwd, waarna de moedige Slovaken naar de slachtbank geleid werden.

Twee assists Xavi
Spanje zette snel de toon en greep Slovakije naar de keel. Het spitsenduo Raul en Fernando Torres, die als spits van Atletico een thuismatch speelde, waren er al enkele keren dichtbij tot de nochtans kleine Garcia een hoekschop van Xavi knap binnenkopte. Garcia scoorde twee weken geleden tegen Anderlecht ook al een knappe kopbalgoal in de Champions League. Na een heerlijke assist van weer Xavi, de regulator op het middenveld van Barcelona, trapte Garcia nummer twee voorbij doelman Contofalsky. 18 minuten gespeeld en het duel leek al beslist. Spanje voetbalde met veel vertrouwen en liet de bal vlot rondgaan, al sloop er dan al een zekere nonchalance in de ploeg.

Nemeth doet Spanje twijfelen
Daarvoor boetten de Spanjaarden vlak na de pauze. Garcia legde de bal zomaar in de loop van Szilard Nemeth en de spits van Middlesbrough klopte Casillas. 2-1 zowaar, Spanje was er maar weer eens in gelukt zichzelf in de nesten te werken. Zeker ook omdat Spanje nog nauwelijks kon dreigen. Alleen Torres kon Contofalsky onder vuur nemen. Aragones wisselde Reyes voor de linkerflank Vicente en toen Kratochvil hands beging bij een dribbel van Garcia, wees de Italiaanse ref de Santis naar de stip. Slovakije voelde zich bekocht en zag Had wegens protest een tweede gele kaart krijgen. Fernando Torres, die de Rode Duivels in Brussel dood deed met twee goals, miste de elfmeter niet.

Hattrick Luis Garcia
De veer bij de Slovaken brak en kwelduivel Vicente schotelde Garcia zijn derde goal voor en schilderde ook nummer vijf op de kop van de ingevallen Morientes. De return woensdag in Bratislava is overbodig, Spanje mag zich opmaken voor zijn achtste opeenvolgende WK. Het is van Duitsland 1974 dat ze nog eens een eindronde misten. Kunnen de Selecci�n -eindelijk- ook nog eens ver geraken?

Klik hier voor alle WK gekwalificeerden.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop