Turkije uitgesloten van WK 2010 ?

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Turkije mag mogelijk niet deelnemen aan de voorrondes voor het WK 2010 na de zware incidenten die woensdag plaatsvonden in Istanboel na de wedstrijd tegen Zwitserland. Dat verklaarde de voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA), Sepp Blatter, vandaag.

Op de Zwitserse radiozender DRS zei Blatter dat hij “woedend” was om wat er gisteren gebeurde. Blatter wil een voorbeeldstraf stellen en sluit zelfs niet uit dat Turkije niet mag deelnemen aan de voorrondes van het WK 2010. “Er gaat iets mis in het voetbal. Nog nooit heb ik zoiets gezien”, zei Blatter. De FIFA wacht nu op het offici�le rapport van scheidsrechter Frank De Bleeckere alvorens te beslissen of er een sanctie getroffen wordt. Blatter verzekerde wel dat de zaak geregeld zal zijn voor de loting van de eindronde voor het WK 2006 op 9 december in Leipzig.

Trappen in onderbuik
Na afloop van het duel woensdagavond moest de Zwitser St�phane Grichting in het ziekenhuis opgenomen worden met een geperforeerd urinekanaal, nadat hij trappen in de onderbuik had gekregen. Grichting zou in de kleedkamers verschillende schoppen gekregen hebben van Turkse veiligheidsmensen en spelers. Ook Johann Vogel, Benjamin Huggel en keeperstrainer Erich Burgener werden aangevallen, meldden verschillende media.

Politie deelt ook klappen uit
De Zwitserse middenvelder Johann Lonfat getuigt dat ook de Turkse politie betrokken was in de incidenten. “Na de match zijn we de spelerstunnel binnengevlucht”, zegt Lonfat. “Daar kregen we klappen van politieagenten, die verondersteld werden voor onze veiligheid te zorgen. Grichting werd bloedend en in shock afgevoerd. Ook Vogel en Huggel werden aangevallen. Het was ongelooflijk. Dit was ver over de grenzen van de intimidatie. Tegen mij zei er een agent dat hij mijn keel zou oversnijden.”

“Het is een echt schandaal”, reageerde de Zwitserse bondscoach Koebi Kuhn verontwaardigd. “Ik heb niet alles gezien van wat er in de kleedkamers gebeurd is. Maar het feit dat de Turkse politie geen seconde aarzelde om ook de Turkse televisiemensen, die de gebeurtenissen wilden filmen, klappen te verkopen, zegt veel over de sfeer waarin het einde van deze wedstrijd verlopen is.”

Zwitserland verloor met 4-2 in Turkije, maar plaatste zich toch voor de WK-eindronde van volgende zomer in Duitsland na 2-0 winst in de heenwedstrijd. Turkije, het nummer drie van het voorbije WK, blijft thuis.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop