Van Basten houdt opstelling geheim

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Met een geheimzinnige glimlach verliet Marco van Basten zaterdagavond het stadion van Neurenberg. De bondscoach hield tijdens de laatste training voor het duel van zondag met Portugal in de achtste finales van het WK keurig geheim met welk team hij begint. ,,Ik wil mijn ploeg nu nog niet prijsgeven'', lichtte Van Basten toe. ,,Mijn spelers weten de opstelling ook nog niet. Zij moeten ook tot zondag wachten. Ik maak de basisploeg tijdens een groepsgesprek bekend. Daarvoor licht ik sommige jongens alvast in.''
De kans is groot dat Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel al voor het groepsgesprek bij de bondscoach mogen komen. Beide spelers maakten vrijdag op de training geen deel uit van de basisformatie. Ze zijn hun positie waarschijnlijk verloren aan Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart.

Ruud van Nistelrooij
De bondscoach  betreurt dat hij donderdag tijdens een persconferentie kritiek op Ruud van Nistelrooy heeft geleverd. "Ik had beter eerst met Ruud zelf kunnen praten", verklaarde de bondscoach van het Nederlands elftal zaterdag na de training van Oranje in Neurenberg.

"Ik had voor de persconferentie geen tijd meer om met Ruud te praten" , legde Van Basten zaterdag uit. "We kwamen namelijk terug van Frankfurt en gingen meteen trainen. Spijt is een groot woord, maar ik had dit wel anders moeten doen. Dat heb ik ook tegen Ruud gezegd. Want die wist tien minuten na de persconferentie natuurlijk al wat ik over hem had gezegd. Daar was Ruud niet blij mee."

Ontevreden
Van Basten bevestigde nogmaals dat hij ontevreden is over de manier waarop Oranje aanvalt. ,,Dat moet tegen Portugal beter. We hebben voorin meer power nodig'', speculeerde de bondscoach alvast een beetje over de rentree van Kuijt in de basisformatie.
De bondscoach is wel tevreden over de manier waarop zijn ploeg verdedigt. ,,We maakten volgens velen deel uit van de poule des doods van dit toernooi. Toch hebben we heel weinig kansen weg gegeven. Dat geeft hoop voor de ontmoeting met Portugal.''
Oranje won slechts één van de in het totaal negen wedstrijden tegen Portugal. ,,Dat komt omdat wij vaak alleen maar aanvielen en hen lieten counteren. Dat zal nu niet gebeuren'', voorspelde Van Basten die als bondscoach slechts één van de 24 interlands verloor.

Grote verwachtingen
Zowel Van Basten als zijn collega Scolari van Portugal heeft grote verwachtingen van de beide buitenspelers. Bij Oranje moeten Robin van Persie en Arjen Robben het verschil malen. Scolari is erg tevreden over Luis Figo en Cristian Ronaldo.
Oranje verloor twee jaar geleden in de halve finale van het EK voor het laatst van Portugal. Giovanni van Bronckhorst kon toen niet voorkomen dat Figo tot man van de wedstrijd werd verkozen. Hoewel Van Basten weinig wilde toegeven, was hij over een ding wel duidelijk. ,,Giovanni speelt.''

Vermoedelijke opstellingen Nederland: Van der Sar; Heitinga, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van der Vaart, Sneijder en Cocu; Van Persie, Kuijt en Robben. Portugal: Ricardo; Miguelo, Meira, Carvalho en Valente; Costinha, Deco en Maniche; Figo, Pauleta en Ronaldo.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur




Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur




Webshop