Van Basten is er helemaal uit

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Na afloop van het doelpuntloze oefenduel tussen een uitgedund Nederlands elftal en Jong Oranje maakte Marco van Basten donderdagavond een zelfverzekerde indruk. „Ik ben er uit”, stelde de bondscoach. „Ik weet welke 23 spelers mee naar het WK in Duitsland gaan.”

 Van Basten weigerde de namen van de gelukkigen echter te noemen. „We hebben nu eenmaal afgesproken dat we dat maandag doen. Laten we dat maar zo houden. Deze oefenwedstrijd heeft mij niet op andere gedachten gebracht. Ik zag eerder dingen bevestigd die ik allang vermoedde.”

De bondscoach zag op het veld van de Katwijkse amateurclub Quick Boys geen treffers, een matige wedstrijd en veel fans met oranjekoorts. Ruim zevenduizend toeschouwers, overwegend in het oranje gestoken, hadden zich verzameld voor de eerste oefenwedstrijd van het Nederlands elftal op weg naar het WK in Duitsland. Fans zonder kaartje bekeken het duel vanaf de duinen rond het sportcomplex. Sommige fanatiekelingen probeerden vanuit bomen iets mee te krijgen.

De supporters zagen nog niet het complete Nederlands elftal in actie. Van Basten kan tijdens de vierdaagse trainingstage nog niet beschikken over Van der Sar, Boulahrouz, Van Bommel, Van Bronckhorst, Van Persie, Boateng, Kromkamp wegens hun clubverplichtingen. Van der Vaart en De Jong zijn nog niet fit en Maduro krijgt even rust.

Vervelende blessures daargelaten moet Van Basten voor maandag, wanneer hij zijn definitieve selectie voor het WK bekend maakt, nog vijf spelers van het lijstje met 28 namen schrappen. Het was dan ook logisch dat de bondscoach Van Nistelrooij en Robben op de bank hield. Hij liet twijfelgevallen als Heitinga, Jaliens, Babel, Castelen en Huntelaar wel beginnen.

Van het vijftal maakte Heitinga veruit de beste indruk. „Hij was verdedigend inderdaad heel goed”, aldus Van Basten. „In aanvallend opzicht kan het allemaal nog beter. Castelen en Babel, met Robben, Van Persie en Kuijt de spelers voor de flanken, konden niet overtuigen. Ook Huntelaar maakte niet duidelijk waarom hij meemoet. De topschutter van Ajax is met Van Nistelrooij, Kuijt, Vennegoor of Hesselink een van de vier centrumaanvallers van Oranje.

Van Basten liet eerder doorschemeren dat hij slechts drie van deze vier spitsen meeneemt. „Maar dat is niet zeker. Ik kan ook een verdediger minder meenemen”, sprak de bondscoach na de oefenwedstrijd. „Ik was vandaag niet sterk. Ik hoop dat Van Basten mij ook op de wedstrijden met Ajax beoordeelt”, sprak de spits na afloop van het duel met Jong Oranje, dat later deze maand in Portugal om de Europese titel strijdt. „Ik hoop dat ik daar niet bij ben”, aldus Huntelaar. „Ik wil naar Duitsland.”

Karakteristiek

Katwijk. Vriendschappelijk. Nederland – Jong Oranje 0-0. Scheidsrechter: Liesveld. Toeschouwers: 7500. Nederland: Timmer (46. Stekelenburg); Jaliens (77. Mathijsen), Heitinga, Opdam (68. Vennegoor of Hesselink) en De Cler; Landzaat, Sneijder en Cocu (46. Kuijt); Castelen, Huntelaar en Babel. Jong Oranje: Vorm (46. Vermeer); Tiendalli, Vlaar (60. Kruiswijk), Luirink en Braafheid; Aissati (60. Schilder), Hofs (46. De Zeeuw) en Schaars; Jenner, Emnes en Bouaouzan (46. Medunjanin).

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur