Van Basten komt zondag met selectie

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Marco van Basten maakt zondag om 11.30 uur tijdens een persconferentie in Zeist bekend welke 23 spelers hij meeneemt naar het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. De bondscoach zou aanvankelijk pas maandag om 17.00 uur openheid van zaken geven.

Hij verklaarde donderdagavond na afloop van de oefenwedstrijd tegen Jong Oranje al dat hij geen twijfels meer kent. Na overleg met de voetbalbond KNVB is besloten de Oranje-selectie een dag eerder prijs te geven. Met een ontspannen training be�indigde het Nederlands elftal vrijdag het vierdaagse trainingskamp in Katwijk. De bondscoach zag naar eigen zeggen alleen maar bevestigd wat hij allang wist. Hij is er uit, maar laat spelers en fans nog even in spanning.

Vooropgesteld, Marco van Basten laat zich zelden in de kaart kijken. De bondscoach heeft wel vaker verrast. Over een paar dingen was hij de afgelopen dagen echter heel duidelijk. Zes spelers van de voorlopige selectie van 34 man kunnen het WK zo goed als zeker vergeten. Patrick Lodewijks, Ron Vlaar, UrbyEmanuelson, Edgar Davids, Martijn Meerdink en Wilfred Bouma waren niet welkom op de vierdaagse trainingsessie. Zij mogen zich op het volgende seizoen voorbereiden. Van Basten moet dus nog vijf afvallers aanwijzen. Hij schrapt nog twee middenvelders van zijn lijst. Nigel de Jong, nog steeds niet fit, en George Boateng, onzichtbaar in de finale van de UEFA-beker, lijken de voornaamste kandidaten.

Maar wat doet Van Basten met Rafael van der Vaart? De middenvelder is een maand voor het WK nog steeds niet helemaal fit. Hoeveel risico wil de bondscoach met hem nemen? De andere drie afvallers laten zich moeilijker raden. Het staat vast dat Van Basten over veel vleugelverdedigers en rechtsbenige verdedigers beschikt. Romeo Castelen en Ryan Babel moeten vrezen voor het WK. Jan Kromkamp, John Heitinga en de geblesseerde Kew Jaliens ook.

En wat doet Van Basten met Klaas-Jan Huntelaar? Gaat de topschutter van de eredivisie mee als vierde centrumspits of neemt de bondscoach alleen Ruud van Nistelrooij, Dirk Kuijt en stormram Jan Vennegoor of Hesselink mee. De bondscoach is er uit, zondag om half twaalf weet iedereen het.

Huntelaar toonde vrijdag op de afsluitende training nog eenmaal wat hij kan. De zestien internationals – Jaliens bleef met een diepe wond in zijn bovenbeen achter in het hotel en Castelen had last van zijn voet – moesten een parcours afwerken: Eerst de bal van grote afstand rechtstreeks in een klein doel schieten, vervolgens een kratje raken dat in een goal was opgehangen. Daarna nog de deklat treffen en de bal in een cirkel schieten. De spits van Ajax was na twee rondje ruim voor de anderen als eerste klaar en mocht onder daverend applaus naar de kant.

Grote verliezer Babel was samen met Landzaat na een half uur nog bezig. ,,Vergeet je niet dat we moeten eten,�� lachte de bondscoach hen toe.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop