Van Basten: “Laat het maar beginnen”

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

"We hebben met onze selectie sommigen verdraaid veel pijn gedaan." Ruim twee weken nadat hij zijn definitieve WK-selectie in moest leveren bij de FIFA blikt bondscoach Marco van Basten nog eens terug op de keuzes die hij heeft moeten maken. "Buitenstaanders hoeven zich niet zozeer druk te maken over de balans in een team, wij uiteraard wel", zegt hij in zijn column op de website van de Nederlandse voetbalbond.

"Nu we pal voor het begin van het wereldkampioenschap staan, veroorloof ik mezelf een kleine terugblik", begint Van Basten zijn relaas. "Weliswaar zitten we met het team nog midden in de laatste fase van de voorbereiding, maar een aantal belangrijke beslissingen is al genomen. Met name wie er uiteindelijk tot de 23 geselecteerden ging behoren. Heel Nederland had en heeft een mening over onze keuze(s)- en dat mag ook. Oranje is immers van iedereen", weet hij.

"Ik heb steeds verteld dat ik het maken van de keuzes soms best lastig vond maar dat ik desondanks niet zo veel moeite had om met de spelers die moesten afvallen de zogenaamde eindgesprekken te voeren. Helemaal waar is het niet. De hele technische staf was vanaf de eerste dag onder de indruk van de inzet en de wil om te slagen van iedere speler; iedereen wilde per se mee en vocht voor zijn kans."

Van Basten benadrukt dat het niet eenvoudig was om spelers te vertellen dat ze toch buiten de boot gevallen waren. "We beseften dat we sommigen verdraaid veel pijn gingen doen. We bedrijven topsport en die is hard, maar toch. Nu we op weg zijn denk ik toch nog af en toe terug aan het moment waarop we beslissingen namen- en dat doe ik niet altijd met een prettig gevoel. Het zij zo. We hebben beslissingen genomen na vele wedstrijden, vele trainingen en vele gesprekken."

"Natuurlijk heeft onze uiteindelijke keus her en der vraagtekens opgeroepen, natuurlijk zaten ook wij niet altijd op een lijn. En we mochten er maar 23 selecteren. Veel collega-kenners hebben de voorbije maanden hardop uitgesproken wie zij zouden meenemen, zelden wie zij niet zouden meenemen. Buitenstaanders hoeven zich niet zozeer druk te maken over de balans in een team, wij uiteraard wel. Dat doe je naar eer en geweten en met je persoonlijke overtuiging."

Inmiddels nadert het WK met rasse schreden. Slechts twee oefenwedstrijden en een handvol trainingsdagen scheiden Oranje nog van het WK. "Nu is het hard werken, tweemaal per dag trainen en drie oefenwedstrijden in een week, voordat het echt begint. Ik proef ongeduld bij onze fans. Laat het maar beginnen. Maar we hebben die oefensessies wel nodig. Om onze keuzes nog eens grondig te testen."

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur