Van Marwijk officieel gepresenteert als bondscoach

Geplaatst op 31 maart 2008, 31:34 uur

Bert van Marwijk  is vandaag gepresenteerd als nieuwe bondscoach van Oranje. Het was al lange tijd bekend dat de huidige coach van Feyenoord de opvolger zou worden van Marco van Basten, maar vandaag werd hij aan het publiek voorgesteld.

Bert van Marwijk zich vanochtend gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal

Foto: Bas Czerwinski

De oefenmeester heeft, ondanks de tegenvallende prestaties met Feyenoord, veel zin in zijn nieuwe job: “Want hoewel ik zelf dit moment niet zou kiezen voor een presentatie, ben ik natuurlijk wel ontzettend content met deze nieuwe job. Het is een enorme uitdaging om dit land te vertegenwoordigen en met de beste spelers van het land toe te werken naar het WK van 2010.”

Van Marwijk weet niet of hij een goede bondscoach is, maar hij is zich er wel van bewust dat het hele land over zijn schouders meekijkt: “Waarom ik de juiste man ben voor deze baan? Nou, of ik een goede bondscoach ben moet natuurlijk nog blijken. Maar de KNVB zal zijn redenen gehad hebben en zelf had ik direct een goed gevoel na mijn eerste gesprek met Henk Kesler. Ik weet ook dat er veel bij komt kijken om bondscoach te zijn, het hele land kijkt mee. Ik heb dan ook niet de illusie dat ik ongeschonden uit de strijd zal komen. Maar dat neemt niet weg dat dit voor mij een enorme uitdaging is, die ik graag aan wil gaan.”

Over de samenstelling van de technische staf, bestaande uit Philip Cocu, Frank de Boer en Dick Cooky Voorn, is Van Marwijk zeer te spreken: “Die samenstelling is bewust gekozen, dit is zoals ik het voor ogen had. Frank en Phillip hebben veel ervaring, samen hebben ze bijna 220 interlands gespeeld en veel grote toernooien meegemaakt. Bovendien speelden ze allebei in de as en dachten ze ook al voetballer al actief mee met de trainer. Dick Voorn tenslotte is al jarenlang een vertrouwenspersoon van mij, die snel en gemakkelijk contract heeft met spelers. Deze staf was een nadrukkelijke wens van me. Of het toeval is dat ik van Feyenoord, Phillip van PSV en Frank van Ajax afkomstig is? Ja, totaal. Met zulke dingen houd ik me echt niet bezig, ik ben geen politicus.”

Na het WK van 2010 zal er een gesprek tussen Henk Kesler en Van Marwijk volgen om te bespreken of alles naar wens verloopt: “Henk Kesler en ik gaan elkaar na twee jaar eens recht in de ogen kijken, en bespreken of we verder gaan”, vertelde de nieuwe bondscoach.

Bron: Voetbal Report

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur