Vanavond Nederland – Luxemburg

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Het Nederlands elftal begint zaterdag aan de kwalificatiereeks voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. De eerste horde die Oranje moet nemen is Luxemburg, een team dat voor het grootste gedeelte bestaat uit amateurs. Voor bondscoach Marco van Basten en zijn selectie lijkt de wedstrijd in het groothertogdom een prima gelegenheid om aan het doelsaldo te werken.

Van Basten heeft na het WK de bezem weer aardig door de selectie gehaald. Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel kregen geen uitnodiging, terwijl jonge voetballers als Klaas-Jan Huntelaar en Stijn Schaars sinds het oefenduel met Ierland verzekerd lijken van een basisplaats.

Ook Theo Janssen is een van de voetballers die er niet bij waren op het WK, maar waarschijnlijk tegen Luxemburg wel in de basis starten. De 25-jarige voetballer van Vitesse profiteert ervan dat Rafael van der Vaart geblesseerd is en dat Wesley Sneijder vanwege privé-omstandigheden niet meereist naar Luxemburg. Op het middenveld wordt Janssen vermoedelijk bijgestaan door Stijn Schaars en Denny Landzaat.

Ook in de verdediging mist Oranje twee bekende gezichten. Giovanni van Bronckhorst en Khalid Boulahrouz ontbreken omdat ze vanwege de rode kaarten tijdens het WK-duel met Portugal een schorsing uitzitten. De verdediging lijkt nu gevormd te worden door Tim de Cler, André Ooijer, Joris Mathijsen en John Heitinga.

In de aanval ontbreekt de lichtgeblesseerde linkerspits Arjen Robben. Zijn plaats wordt ingenomen door Dirk Kuyt, die de afgelopen week een goede indruk maakte bij zijn nieuwe club Liverpool. Huntelaar begint in de punt van de aanval, terwijl Robin van Persie, die deze week een beetje last had van zijn enkel, de rechterkant voor zijn rekening neemt.

De uitwedstrijd tegen de Luxemburgers kan worden gezien als een mooie test voor het duel met Wit-Rusland. De Oost-Europeanen zijn woensdag in Eindhoven de eerste serieuze tegenstanders van Oranje. Van Basten heeft het geluk dat hij dan wel weer kan beschikken over Boulahrouz en Van Bronckhorst. En als het meezit, sluiten ook Robben en Sneijder zich weer aan bij de selectie.

De wedstrijd in Luxemburg begint om 20.30 uur. Talpa zendt het duel uit.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur