Vanavond Nederland – Wit Rusland

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Het Nederlands voetbalelftal wil zich woensdagavond tegen Wit-Rusland revancheren voor de magere vertoning tegen Luxemburg. In het groothertogdom kwam Nederland zaterdag niet verder dan een 1-0 overwinning. Oranje speelt de tweede kwalificatiewedstrijd voor het EK 2008 in Eindhoven.

Na het debacle in Luxemburg kregen bondscoach Marco van Basten en zijn selectie bergen kritiek te verwerken. Tegen de 'voetbaldwerg' kon Oranje totaal niet overtuigen. Na negentig minuten mocht Nederland nog blij zijn met de drie punten, want de Luxemburgers kregen nog een paar goede mogelijkheden om te scoren.

Van Basten vindt de kritiek terecht, maar hij zei dinsdag dat er ook niet moet worden overdreven. "Het gaat te ver om te zeggen dat we er met de pet naar hebben gegooid. Maar het moet wel beter, dat lijkt me duidelijk."

De Nederlandse bondscoach wijt het matige spel mede aan het ontbreken van creatieve spelers als Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. "Met dergelijk spelers erbij heb je toch meer kwaliteit in je ploeg." Wat dat betreft moet het tegen Wit-Rusland beter gaan, denkt Van Basten. Sneijder, die maandag vader werd van een zoon, zit weer bij de selectie en kan woensdag rekenen op een basisplaats. Van der Vaart en Robben ontbreken nog vanwege blessures.

Ook in verdedigend opzicht krijgt Van Basten twee vaste waarden terug. Giovanni van Bronckhorst en Khalid Boulahrouz mogen na een schorsing tegen Wit-Rusland weer meedoen. Afgaande op de laatste training starten zij in de basis.

Ook bij Wit-Rusland rommelt het na de eerste wedstrijd in de kwalificatiereeks. De Oost-Europeanen speelden zaterdag gelijk tegen Albanië (2-2). Maandag werden Aleksandr Kulchi en Vitali Kutuzov uit de selectie gezet vanwege dronkenschap. Dinsdag werd duidelijk dat Vitali Bulyga om dezelfde reden achter is gebleven in Wit-Rusland.

Hierdoor zal het bij de Wit-Russen nog meer draaien om Aleksandr Hleb. De speler van Arsenal wordt woensdag waarschijnlijk afgestopt door Nigel de Jong. De voetballer van HSV lijkt centraal op het middenveld de voorkeur te krijgen boven Stijn Schaars.

De wedstrijd tussen Nederland en Wit Rusland wordt om 20.30 uur live uitgezonden op SBS6.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop