Verzoek versneld Nederlanderschap Kalou afgewezen

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Salomon Kalou mag niet versneld Nederlander worden. Dat heeft minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) bepaald, meldt woordvoerder Martin Bruinsma van het ministerie dinsdag. De speler uit Ivoorkust wil versneld Nederlander worden, omdat hij voor Nederland wil uitkomen op het WK in Duitsland.

Voor versnelde naturalisatie moest de voetballer volgens het ministerie ‘op zijn minst de naturalisatietoets halen’. Kalou heeft de toets vorig jaar november niet gehaald. Daarnaast is volgens het ministerie niet aangetoond dat de Feyenoord-voetballer zich blijvend in Nederland kan en wil vestigen. Kalou krijgt in mei een herkansing voor de toets. Als de voetballer slaagt voor zijn examen is de Raad van State weer aan zet, meldt het ministerie.

De raad bepaalde twee weken geleden dat Verdonk opnieuw moest bekijken of Kalou versneld Nederlander zou kunnen worden. De minister zou niet goed hebben uitgelegd waarom zij hem niet wil naturaliseren. Het ministerie heeft nu op dat besluit gereageerd.

Kalou diende in oktober 2004 een verzoek tot versnelde naturalisatie in. De minister wees dat verzoek af. Zij stelde dat wel sprake is van een bijzonder geval, maar Kalou verblijft volgens haar te kort in Nederland. Ook zou hij onvoldoende zijn ingeburgerd in de Nederlandse samenleving.

De Ivoriaan beriep zich op artikel 10 van de Rijkswet. Daarin staat dat een buitenlander met bijzondere kwaliteiten versneld Nederlander kan worden. Bondscoach Marco van Basten heeft Kalou al de toezegging gegeven dat hij deel uitmaakt van de WK-selectie als hij een Nederlands paspoort krijgt. Het WK begint 9 juni. Nederland is in de groepsfase ingedeeld met Ivoorkust. De broer van Salomon, Bonaventure, maakt deel uit van de Ivoriaanse selectie.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop