Vodafone zet hoog in op WK voetbal via UMTS

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Voor vijf euro kunnen klanten van Vodafone alle 64 van het WK Voetbal in samenvatting zien via hun mobieltje. Het sportevenement moet de doorbraak worden van televisie via UMTS, hoopt de Britse telecomgigant.

Exclusieve rechten
Voor de vijf euro krijgen klanten ook reportages van oud-voetballers Willem Kieft en René van der Gijp. Vodafone kan ermee pronken omdat de rechten voor het brengen van WK-beelden op een mobieltje exclusief zijn verworven voor de Nederlandse markt.

Schoolplein en kroeg
De content komt pas na afloop van een wedstrijd beschikbaar. Vodafone denkt dat het gebruik vooral populair wordt op het schoolplein of in de kroeg. Het huidige netwerk is volgens de telecomreus niet geschikt voor live beelden. Zo moet het beeld bewerkt worden voor het kleine scherm van het mobieltje, en kan een volle Arena ook niet tegelijk de beelden opvragen doordat het netwerk te klein is. Pas volgend jaar verwacht Vodafone met livetelevisie via de ether te komen, via de zogenoemde DVB-H-techniek.

Geen multimedia-gebruik
Vodafone erkent dat consumenten een multimediaal telefoontje vaak gebruiken voor alleen telefoneren en sms'sen, maar denkt dat het WK Voetbal voor een doorbraak kan zorgen op het gebied van televisie via de telefoon. Het onderzoeksbureau Forrester verwacht pas over enkele jaren een doorbraak. Vodafone zegt niet hoeveel klanten er zijn voor de WK-service. Onderzoeksbureau Telecompaper houdt het op ongeveer 200.000 op een totaal van bijna 4 miljoen.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur