VVD wil boycot Nederland – Wit Rusland

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

De voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Wit-Rusland van woensdag moet worden afgeblazen. Dat vindt de VVD. Tweede Kamerlid Hans van Baalen vindt de wedstrijd voor de kwalificatie voor het Europees kampioenschap niet gepast. Voor Wit-Rusland, dat wordt gezien als de laatste dictatuur van Europa, is de wedstrijd volgens hem geen publieke aangelegenheid, maar propaganda.

Van Baalen vindt dat er alles aan moet worden gedaan om de dictatuur in Wit-Rusland te bestrijden. Ook sporters zijn volgens het Kamerlid niet vrij in de voormalige sovjetrepubliek. De liberaal ziet graag dat de voetbalbond KNVB 'zijn verantwoordelijkheid neemt' en de wedstrijd woensdag niet door laat gaan.

De KNVB laat maandagavond weten geen politieke organisatie te zijn en de kwalificatie van Nederland voor het EK niet te willen verspelen. De bond volgt het beleid van de Uefa, zegt woordvoerder Frank Huizinga. Van Baalen betreurt die opstelling. "Ik geniet ook van voetbal, maar je moet ook 'nee' durven zeggen." Van Baalen heeft nu aan minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) gevraagd met de KNVB te gaan praten over de voetbalwedstrijd. Bot heeft volgens hem toegezegd dit te doen.

Mensenrechtenorganisaties en vakbonden grijpen de wedstrijd van Oranje woensdag in Eindhoven aan om actie te voeren.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur