WK 2006 met volksliederen, zonder smartball

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

De wedstrijden op het WK 2006 in Duitsland zullen wel degelijk, zoals gebruikelijk, door de volksliederen voorafgegaan worden. Voor de ‘smartball’, een ‘intelligente bal’ met een ingebouwde microchip, komt het WK nog te vroeg. Dat zei FIFA-voorzitter Joseph Blatter op de vooravond van de vergadering van het Uitvoerend Comit� van de FIFA in Leipzig.

Hymnes overstemd
“Ik ben voorstander van nationale hymnes voor de wedstrijden. Maar tijdens de volksliederen moet het rustig zijn in het stadion, net als bij een minuut stilte”, verklaarde Blatter Eind november had de FIFA-voorzitter in een interview gezegd dat er overwogen werd de volksliederen te schrappen, omdat ze toch vaak overstemd worden door het gejouw en boegeroep van de tegenpartij. Blatter gaf aan dat het Uitvoerend Comit� in Leipzig zal werken aan sancties voor het niet respecteren van de volksliederen in Duitsland.

Technisch niet op punt
De smartball, die de scheidsrechter een signaal geeft als de bal over de doellijn geweest is, zal op het volgende WK nog niet gebruikt worden. De bal werd een eerste keer getest bij het wereldkampioenschap voor min 17-jarigen in Peru. Een tweede test was in december voorzien bij het wereldkampioenschap voor clubs in Japan, maar zal om technische redenen niet doorgaan. “De idee en het systeem zijn erg goed, maar de technologie staat nog niet op punt”, verklaarde Urs Lini, secretaris-generaal van de FIFA. In Peru werden alle goals correct aangegeven, maar gaf het systeem soms ook een signaal als de bal ver van het doel verwijderd was. De FIFA hoopt het systeem bij het WK van 2010 in Zuid-Afrika wel te kunnen gebruiken.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur
Webshop