WK voetbal alleen in breedbeeldformaat

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

De NOS zendt het WK voetbal 2006 in het breedbeeld – formaat (16:9) uit. Mensen zonder een breedbeeldtelevisie krijgen daardoor onder en boven in beeld een zwarte balk. Naar schatting heeft de helft van de Nederlandse huishoudens nog een toestel van het formaat 3:4.

Volgens Jan de Jong van de NOS moet de beslissing over het breedbeeldformaat nog definitief genomen worden, maar is er niets meer dat de verandering in de weg staat. De beslissing past in het beleid die de NOS momenteel voert.

Zij willen steeds meer uitzendingen in breedbeeld te verzorgen. Recent zijn bijvoorbeeld Prinsjesdag en de Veteranendag in breedbeeld uitgezonden. Voetbal is goed geschikt voor breedbeeld, omdat de verhoudingen van het veld en de tv overeenkomen. Mensen die via een ouder toestel kijken, krijgen niet alleen boven en onder een zwarte balk, maar missen links en rechts ook wat beeld. Toch zullen zij geen doelpunten of acties missen, verzekert HBS, de productiemaatschappij verantwoordelijk voor het vastleggen van de wedstrijden. “De cameramensen zien hoe het beeld er in 4:3 uit ziet en ze hebben de opdracht alle acties in dat kader vast te leggen”, aldus F. Tellier, directeur van HBS.

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur