Worm in Duitse e-mail over WK Voetbal maakt pc kwetsbaar

Geplaatst op 01 juni 2006, 01:00 uur

Antivirusbedrijf Sophos waarschuwt voor een worm die verpakt is in Duitstalige e-mails met de titel 'WM-Tickets' of 'Weltmeisterschaft'.

De e-mail bevat een attachment dat de W32/Zasran-A worm activeert wanneer het geopend wordt. De worm verstuurt zichzelf naar mailadressen uit het Outlook-adresboek en past veiligheidsinstellingen aan zodat hackers bij persoonlijke informatie op de pc kunnen komen.

Sophos waarschuwt pc-gebruikers extra alert te zijn op bedreigingen nu wereldwijd veel mensen toe leven naar het WK Voetbal dat op 9 juni in Duitsland begint. De Zasran-A worm is het tweede 'WK-virus' dat opduikt in mei. Op 4 mei waarschuwde de autoriteiten in Baden-Württemberg voor een e-mail met een link naar een zichzelf uitpakkend Excel-bestand dat het speelschema van het WK zou bevatten.

De e-mail met de titel 'Fussball Weltmeisterschaft 2006 in Deutschland' zorgde er echter voor dat door het klikken op de bijgevoegde link 'googlebook.exe' een Trojaans Paard op de pc werd geïnstalleerd. Volgens Sophos zijn schijnbaar onschuldige screensavers, spreadsheets en bureaubladafbeeldingen ideaal om virussen en wormen te verspreiden.

Dat virussen opduiken in de aanloop naar een groot voetbaltoernooi is niet nieuw. In de aanloop naar het WK Voetbal in Frankrijk in 1998 zorgde het WM97/ZMK-J virus voor grote problemen. Het virus vroeg pc-gebruikers te voorspellen welk team het toernooi zou winnen. Als de gebruiker niet het juiste elftal koos, kon het virus alle gegevens op de harde schijf wissen, aldus Sophos.

Meer informatie over de Zasran-A worm is te vinden op de website van Sophos.

 

 

Ander oranje nieuws

Voorselectie Nederlands elftal 2021
14 mei 2021, 18:32 uur
Samenvatting Spanje – Nederland (1-5)
13 juni 2014, 22:51 uur

Voorbeschouwing Spanje – Nederland
13 juni 2014, 15:19 uur