André Ooijer

André Ooijer kwam in 1974 in Amsterdam op de wereld en speelde acht jaar in de jeugd van Ajax. Zijn Eredivisiedebuut maakte de verdediger in 1994 bij FC Volendam en na één seizoen vertrok de rechtsbenige speler naar Roda JC. Toen de Braziliaanse rechtsback Vampeta PSV in 1998 verliet, kwam Ooijer in beeld voor de vacante positie. Het was voor Ooijer een begin van een uitermate succesvol vervolg van zijn profcarrière.

Met PSV won Ooijer in de negen seizoenen die hij er speelde maar liefst vijf keer de landstitel. De speler begon als rechtsback maar kwam zo langzamerhand steeds vaker in het centrum van de verdediging te spelen. Dat werd op een gegeven moment zijn vaste plek. In 2006 vond Ooijer het tijd voor een frisse wind: het werd een buitenlands avontuur dat hem bij het Engelse Blackburn Rovers bracht. Ook daar werd hij, ondanks zijn blessureleed in het eerste seizoen, een vaste kracht. In de zomer van 2009 keerde Ooijer terug naar PSV.

Hoewel Ooijer mee mocht naar het WK 1998 in Frankrijk, debuteerde de verdediger pas op 5 juni 1999 in het Oranje-shirt. Ooijer mocht in de rust invallen voor Michael Reiziger. Van een doorbraak kwam het echter niet. Op het EK 2000 mocht hij niet mee, voor het WK 2002 plaatste Nederland zich niet en op het EK 2004 was voor Ooijer slechts een bijrol weggelegd. Op het WK 2006 was de verdediger onder de nieuwe bondscoach Marco van Basten wel een basisplaats toebedeeld. Inmiddels heeft Ooijer 53 interlands achter zijn naam staan.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 11 July 1974
Geboorteplaats Amsterdam
Huidige club Ajax
Positie Verdediging
Rugnummer
Interlands 39
Doelpunten 2