Arjen Robben

Arjen Robben groeide op in het Groningse Bedum en begon zijn carrière bij FC Groningen. Daar maakte de toen al rappe aanvaller als zestienjarige zijn debuut. Twee jaar daarna verruilde Robben de Groningse hoofdmacht voor PSV en met die club werd hij in 2003 landskampioen. In de zomer van 2004 kreeg hij zijn gedroomde transfer naar het Engelse Chelsea. Mede door blessureleed kwam Robben in Londen moeilijk op stoom. Toch speelde hij in drie seizoenen tijd 67 keer en wist hij vijftien keer te scoren. In 2007 verliet hij Chelsea voor Real Madrid, waarvoor hij elf keer doeltrof.

Robben maakte in 2009 de overstap van Real Madrid naar Bayern München en dat pakte goed uit. In Beieren vertolkte de Groningse flankspeler met zestien doelpunten in 24 competitieduels één van de hoofdrollen in de gewonnen strijd om het Duitse landskampioenschap. Ook de nationale beker werd door Bayern München toegeëigend. De finale van de Champions League tegen het Internazionale van Wesley Sneijder ging wel verloren.

Op 30 april 2003 liet Dick Advocaat, Oranje-bondscoach van destijds, Robben tegen Portugal debuteren in het Nederlands elftal. Sindsdien speelde hij 46 officiële wedstrijden voor Oranje waarin hij elf keer het net vond. Al op het EK 2004 was de huidige speler van Bayern München één van de uitblinkers. Nadat Robben tegen Tsjechië bij een 2-0 voorsprong na 59 minuten werd gewisseld, verloor Oranje uiteindelijk nog met 3-2. Die wissel wordt Advocaat door critici altijd nog verweten. Op het WK in 2006 maakte Robben tegen Servië en Montenegro het enige doelpunt van de wedstrijd. Op het EK in 2008 scoorde de buitenspeler het derde doelpunt van de wedstrijd tegen Frankrijk.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 23 January 1984
Geboorteplaats Bedum
Huidige club Bayern Munchen
Positie Aanval
Rugnummer 11
Interlands 54
Doelpunten 17