Eljero Elia

Eljero Elia kwam in 1987 in Voorburg ter aarde en kwam via het amateurvoetbal terecht bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Scouts van Ajax zagen de aanvaller wel zitten en haalden hem naar Amsterdam, maar uiteindelijk keerde hij weer terug bij ADO. De club uit Den Haag was tevens de club waar Elia zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. En hoewelElly in zijn eerste seizoen tot nog maar vier competitieduels kwam, was hij de twee seizoenen erop een vaste basisspeler.

In de zomer van 2007 bleek Ajax spijt te hebben van het feit dat de Amsterdammers Elia hebben laten vertrekken, omdat de club het talent graag weer wilde overnemen. FC Twente meldde zich echter ook. Elia besloot om naar Enschede af te reizen en had na een moeilijk begin al gauw de smaak te pakken. In zijn tweede seizoen in dienst van de Tukkers speelde hij alle competitiewedstrijden en wist hij negen keer te scoren. De buitenspeler viel op door zijn snelle acties, doelpunten, assists, wilskracht en meeverdedigen. Ajax had wederom interesse in de diensten van Elia, maar dit keer ging Hamburger SV aan de haal met de linksbuiten. In het seizoen 2009/2010 werd Elia geplaagd door blessureleed, waardoor hij ‘slechts’ 24 keer speelde voor Hamburger SV. Hij maakte vijf doelpunten.

Het debuut van Elia in Oranje vond plaats op 5 september 2009 in de thuiswedstrijd tegen Japan. In het met 3-0 gewonnen vriendschappelijke duel gaf Elia twee assists. Inmiddels heeft Elia zeven interlands gespeeld. Daarin maakte hij in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland zijn tot nu toe enige goal.

Helaas is Eljero Elia niet geselecteerd door Bert van Marwijk in de voorselectie van het Nederlands elftal om mee te gaan naar het EK voetbal 2012.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 2 February 1987
Geboorteplaats Voorburg
Huidige club Juventus
Positie Aanval
Rugnummer
Interlands 24
Doelpunten 2