Gregory van der Wiel

Geboren in Amsterdam en opgegroeid bij Ajax: Gregory van der Wiel mag zich een echte Ajacied noemen, ondanks het feit dat de rechtsback in de jeugd drie jaar werd uitgeleend aan Haarlem. In 2005 keerde de jonge verdediger terug en in 2007 was zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers een feit. Maar pas sinds het seizoen 2008/2009 lijkt Van der Wiel écht op stoom. Hij miste in dat seizoen maar twee competitieduels. Afgelopen seizoen was Van der Wiel zelfs de enige veldspeler uit de gehele Eredivisie die geen enkele minuut gemist had.

Zijn goede prestaties vielen bondscoach Bert van Marwijk in positieve zin op en dus was een uitnodiging slechts een kwestie van tijd. Van Marwijk liet de rechtsback debuten op 11 februari 2009 tegen Tunesië, toen hij zes minuten voor tijd mocht invallen voor John Heitinga. Tegen Schotland op 28 maart 2009 stond Van der Wiel voor het eerst in de basis. De speler van Ajax heeft nu acht wedstrijden voor Nederland gespeeld.

Opvallend aan Van der Wiel is dat hij ook kan scoren. De verdediger komt vaak mee naar voren en dat resulteerde het afgelopen seizoen al in zes doelpunten, een aantal waar maar weinig verdedigers over mee kunnen praten. Van der Wiel heeft 76 wedstrijden voor Ajax gespeeld.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 3 February 1988
Geboorteplaats Amsterdam
Huidige club Ajax
Positie Verdediging
Rugnummer 2
Interlands 29
Doelpunten