Ibrahim Afellay

PSV’er Ibrahim Afellay, geboren Utrechter, is afkomstig van de amateurclub USV Elinkwijk. In het seizoen 2003/2004 debuteerde de handige middenvelder in het eerste elftal van PSV. De doorbraak van Afellay was echter pas in het seizoen 2005/2006. De basisplaats van de jonge technicus werd niet meer ter discussie gesteld en in de kampioenschappen die PSV behaalde had Afellay een heus aandeel.

Omdat Afellay ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, stond de speler van PSV voor de keuze om voor de nationale ploeg van Marokko of Nederland te spelen. De middenvelder koos voor Oranje. Nadat Ibi, zijn bijnaam, bij Jong Oranje al meermaals de uitblinker was, maakte hij op 28 maart 2007 zijn debuut in het Oranje-shirt. Op het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk was Afellay van partij in de wedstrijden tegen Italië, Roemenië en Rusland. Tot dusverre heeft hij 20 interlands achter zijn naam staan.

Bij PSV krijgt Afellay sinds afgelopen seizoen steeds meer verantwoordelijkheid. Zo ging de aanvoerdersband van de Belg Timmy Simons naar de Oranje-international. Naar verluidt lonken meerdere topclubs uit Europa naar de diensten van de behendige speler. In 140 wedstrijden voor PSV scoorde hij 29 keer.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 2 April, 1986
Geboorteplaats Utrecht
Huidige club FC Barcelona
Positie Middenveld
Rugnummer 20
Interlands 36
Doelpunten 3