John Heitinga

Geboren in Alphen aan de Rijn, maar opgegroeid in Amsterdam bij Ajax. John Heitinga werd voor al die jaren op 26 augustus 2001 tegen Feyenoord beloond met een invalbeurt. In zeven seizoenen tijd groeide de verdediger uit tot een vaste steunpilaar in het centrum van de Amsterdamse verdediging, ondanks dat hij aanvankelijk als rechtsback was opgeleid. Na lang wikken en wegen besloot de rechtspoot in de zomer van 2008 toch de vertrekken bij zijn geliefde club. Atlético Madrid was zijn volgende werkgever. Momenteel speelt de voormalig Ajacied voor Everton, dat hem overnam van de Madrilenen.

Heitinga werd in 2004 voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Op 18 februari 2004 tegen de Verenigde maakte hij zijn debuut. Al twee maanden later scoorde hij tegen Griekenland zijn eerste doelpunt in dienst van Oranje. Op het EK 2004, het WK 2006 en het EK 2008 werd Heitinga elk toernooi een vaste plek toegedeeld in de verdediging. De speler van het Engelse Everton heeft 47 wedstrijden voor Nederland gespeeld.

Heitinga heeft een paar mooie prijzen achter zijn naam staan. Met Ajax veroverde hij tweemaal het landskampioenschap, drie keer de KNVB-beker en vier keer de Johan Cruijff Schaal. Tevens werd hij in 2008 benoemd tot Eredivisiespeler van het jaar, een persoonlijk succes in een carrière waarin hij het wellicht nog ver gaat schoppen.

Selectie Nederlands elftal

Geboortedatum 15 November, 1983
Geboorteplaats Alphen a/d Rijn
Huidige club Everton
Positie Verdediging
Rugnummer 3
Interlands 72
Doelpunten 5